A pszichológus válaszol I.

Sziasztok! Most, hogy kezd beindulni itt az élet a Tourette-blogfaluban :) nyitunk egy új oldalt, amiről már korábban beszéltünk, "A pszichológus válaszol"-t!Ide tehetitek fel a kérdéseiteket a szakembernek, aki hetente egyszer válaszol az összegyűlt kérdésekre!

(A kommunikáció megkönnyítése érdekében közös megegyezéssel a tegeződést választottuk.)

Várjuk hozzászólásaitokat, kérdéseiteket! :)

199 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-05-03 16:12:55

Szeretettel köszöntelek Benneteket!
Azoknak, akik még nem ismernének, bemutatkozom: Tárnok Zsanett vagyok, klinikai pszichológus a Vadaskert Kórházból, és ha bármi kérdésetek vagy megjegyzésetek van a Tourette szindrómával kapcsolatban, bátran tegyétek fel, hiszen az összegyűlt kérdésekre hetente egy alkalommal válaszolni fogok.

- Mikee
Mikee
2006-05-09 15:18:05

Szia Zsani!!

Nemrég találkoztunk a Vadaskertben;-)Nekem a gyógyszerekkel kapcsolatban lenne pár kérdésem.Seroqelt szedek ami teljesen szétszedi az agyamat nagyon tompa vagyok szinte rám se lehet ismerni.Jó kedvem az nincs csak arra jó hogy a ticceket kicsit visszafogja.Feszült vagyok az emberek között és ezt látni is rajtam.Szted nem kéne valami antidepresszesszánst is szedni mellé?Mert egy oldalon olvastam hogy az ilyen betegeknek mind a 2 öt szokták adni.Amikor Wellbutrint szedtem sokkal jobb volt a hangulatom meg a közérzetem csak vele az volt a gáz hogy a ticcceket meg 10x ezte.Pörögtem tőle de a ticcek is sokkal erősebbek voltak mint amikor nem szedtem.Van valami olyasmi antidepresszáns ami nem hat ki a sexuális életre?Vagy szted mit tegyek hogy ne legyek "megfeszülve" az emberek között???Igy nem az igazi.Csökkentek a ticcek de a személyiségem is teljesen átalakult.Elöre is köszi.
Jó munkát ;-)

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-05-12 17:21:25

Szia Mikee, a gyógyszerekkel kapcsolatban kérlek keresd fel a Vadaskertben Gádoros doktornőt.(392-1400) A gyógyszerszedés sajnos mindig hosszú mérlegelés eredménye. Ahhoz, hogy "ne feszülj meg" fontos, hogy kicsit megtanulj beszélni a tic-ekről másoknak, akik mellett biztonságban érezheted magad. Hidd el az sokat segít! Jó lenne ha el tudnál jönni a május végi csoportra! Tárnok ZSanett

- Tourettets
Tourettets
2006-05-14 16:12:11

Szia Zsanett!
Voltam Nálad április elején, a cseppek nagyon bejöttek, viszont egyre többet tapasztalok izomrángást, egy tenyérnyi területen a hátsómon ;). A cseppeket nem akarnám csökkenteni, a tíz csepp délelőtt nagyon bejött, utána szedek még délután homeopátiás bogyókat. Igazából félek a Halapreidolt hosszan használni, mert tartok a mellékhatástól. Az a kérdésem, hogy ha szerinted fokozatosan abbahagyom, a ticcek is vissza jönnek, vagy azért azok szépen elmúlnak? Mert pont arról beszélgettem valakivel, hogy a gyógyszerekről leszokva neki szép lassan elmúlt a tic tünetei. Legalábbis vissza tudta fogni azokat. Tehát erről le lehet szokni, és szerintem nem csak kis korban.
Nagyon jó lenne a májusi összejövetelre elhívni pár embert innen a blogról. Olyanokat akik már felnőttek és ticcelnek. Ha gondolod én szívesen megszervezem ezt. :)
A másik, hogy nagyon jó ha az ember beszél arrtól hogy TS-es, nekem legalábbios nagyon bevállt. Jó persze nem lehet mindenhol elmondani, de az hogy a környezetem tud róla megkönnyíti az idegenek között is a dolgomat. Szóval Mikee, szerintem beszélj róla minnél többet, járj drámázni:), és olvass el mindent ezzel a betegséggel kapcsolatban, és élj tudatosan, odafigyelve, esetleg még az agykontrollt javasolnám. :) Szóval hajrá. :)
Szép hetet Mindenkinek!

- ng001
ng001
2006-05-15 15:03:34

Üdv mindenkinek!
Kedves Zsanett és Piroska!
Egy kicsit vénnek ítélem magam e társulatban - gyerekbetegségről lévén szó -, bár egyes "szak"vélemányek szerint jó volna befejeznem a felnőttéválás folyamatát.
A minap találkoztam először a VK alapítvány nevével és a TS-val egy pedagógusoknak szánt tájékoztatóban, s amint beleolvastam abba, rögtön beindult a fantáziám és az emlékeim boncolgatása. Mielőtt még tévútra szaladnánk, szeretném elmondani, hogy nem tudom, hogy milyen minőségben is szeretném itt ismereteimet szaporítani, s a jövőmet javítani (érdeklődő ill. érintett). Nagyon sok olyan jellegzetességről, tünetről olvastam az ismertetőben, amelyhez hasonlót magamban is fellelni vélek, de vannak alapvető jelenségek, amelyeket egyáltalán nem érzek magaménak.
Határozottan kijelenthetem, hogy nincs betegségtudatom, nem tartom magam hipohondernek, és a környezetem sem tart a "normálistól" eltérőnek. Ennek ellenére nem igazán érzem jól magam a világban, számos olyan problémával, állapottal küzködök, amelyek megnehezítik a mindennapi életet, és gátolják a környezettel való harmóniát; s ezen problémák okát, értelmét, stb. nem ismerem, nem tudom sem megmagyarázni magamnak, sem elkerülni.
Tehát tulajdonképpen magyarázatot és segítséget szeretnék kérni. De nem tudom, jó helyen járok-e ezzel.
Az első benyomások alapján természetesen azokra a dolgokra lettem figyelmes a leírásokból, amelyek engem is foglalkoztatnak. Tovább olvasgatva, újra megnézve a honlapot és ezt a klubot, már egy kicsit kétségeim lettek. A legszembetűnőbb, és nyilván a legtöbb problémát okozó jelenség, a tikkelés kapja a legnagyobb hangsúlyt, olyannyira, hogy úgy tűnik, ezen alapszik az egész TS. Ez a tünet számomra eddig csak mint a világban létezőként, de engem nem érintőként létezett. Azért, ha a honlapon olvasható leírás részleteit kiválogatom, azért be tudom gyömöszölni egy-két megnyilvánulásomat e csoportba, noha korábbi ismereteim alapján biztos nem tettem volna.
Mielőtt nagyon hosszú lére ereszteném itt a fejtegetéseimet, szeretném megtudni, hogy a TS-nak van-e olyan (enyhébb?) változata, amelyre a tikkelés nem jellemző, és a többi tünet is (pl. kényszeresség, indokolatlan tevékenységek, beugró emlékekre [elhibázott tettekre, döntésekre] való önkéntelen reakciók) a "társadalmilag elfogadott", még másokat nem zavaró mértéket el nem érően mutatkozik meg. Vagy a leírtakkal teljes más címen kell(?) foglalkozni. Másodsorban pedig, ha ide sorolandó, nem anakonisztikus-e ez közel félévszázadosan úgy, hogy időnként romló tendenciát, visszaeséseket mutat.
Izgatottan várom reflexiótokat!
NG

- Tourettets
Tourettets
2006-05-15 20:27:00

Szia NG!
Nem hiszem, hogy vén lennél ebben a társulatban, bár erről úgy nyilatkoznom, hogy nem tudom mennyi idős vagy lehet felelőtlenség. Bár szerény gondolataim alapján még nem múltál 90. :D
A tic és a TS egyébként nem gyermekbetegség. Lásd engem, aki itt van a magam 29 évével és igazából pár hónapja szembesültem azzal hogy én magam is TS-ben szenvedtem gyerekként és most is. Nem érzem úgy hogy én most is még gyerek lennék és emiatt van ez a kis gyerekbetegség izém. :)
(Bááár lehet igy tiltakozom a felnőtt kor ellen, és ha végre "felnövök" elmúlhat? ;))
Szerintem egyébként nem csak a konkrét tic jelenti a TS betegséget, hanem az egész tünetegyüttes rángástól mindenestül. A definício ugye az ha több tünet együttesen egy évnél hosszabb ideje fent áll és még 21 éves kor előtt kezdődik, akkot beszélhetünk TS-ről. Tehát szerintem ha Te a rángatózáson kívül több dolgot is észrevettél, akkor elképzelhető Te is TS-es vagy, bár szerintem a kényszeres cselekvések más kategóriába szorulnak. Gondolok itt a tisztaságmániásokra, a fóbiásokra és a többi ugymond kényszeresekre.
Egyébként a tikkelés elég feltünő dolog, a többi cuccos csak a járulék, szerintem. :)
Na ennyit az okoskodásomból. Remélem irsz majd még ide. :)
Minden jót! chris

- ng001
ng001
2006-05-17 01:21:36

Üdv Chris!
Amikor a gyerekbetegség kategórát emlegettem, mint keletkezési időre gondoltam a lezárását nyitva hagyva. "Véget ér, ha véget érünk".
Ami az öndiagnózist illeti, a TS és a kényszerességek leírását egy kicsit figylemetlenül tanulmányoztam, mert első nekifutásra mintha összemostam voltam a sok új infót, s nem láttam a fától az erdőt, amelyben jól eltévedtem. Most, hogy azóta már ismét végig(?)olvastam a leírásokat, nagy valószínűséggel állíthatom, hogy egy kicsit elhamarkodottan következtettem. Amikor az ember nem igazán tudja, mi a baja, csak azt érzi, hogy nem úgy működik, mint a környezetében levők, s hülye frázisokkal traktálják, hogy "á neked semmi okod, hogy ilyeneket feltételezz magadról", s amikor a konkrétumokat felsoroljom, tágra meredt szemekkel csodálkoznak rá, akkor gyakran előfordul, hogy olyan dolgokra ugrik rá az ember, amik beleillenek az elképzelésébe, a hiányzó magyarázat lehetőségét mutatják.
Szóval úgy tűnik, hogy vszleg csak inkább kényszeres, mint TS-es vagyok, bár a diagnózist - főleg, hogy ha már ilyen illetékes helyre kopogtattam be - jobb, ha meghagyom a szakértőknek. Remélem nemsokára kiderül. Az itt kapott élmények hatására elkezdtem írni egy "önmarcangoló monológot", hogy kiderüljön, mit is keresek én itt. De ez lassan megy, és közben munkálkodni is kell, és az ember vagy elmélkedik vagy cselekszik...
Ami a koromat illeti, még pár hónap, és kénytelen leszek engedni a 48-ból, de ezt inkább csak a testem érzi, a lelkem hol 16, hol 90.
No, most hirtelen ennyi.
NG

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-05-23 21:26:55

Kedves Chris,
A gyógyszerek mindenkinél kicsit máshogy működnek, kipróbálhatod a cseppek csökkentését, bár ha most nincsenek mellékhatásai akkor szerintem nem kell aggódnod. Ha visszajönnek a tic-ek, akkor visszaállhatsz a 10 cseppre. Ha bármi kérdésed van, nyugodtan keress minket,segitünk.
Elképzelhető, hogy egy idő múlva csökkennek a tic-ek, ez magának a szindrómának is a természete, viszonylag hullámzó lefolyást mutatnak a tünetek. A mostani májusi találkozónkon, amelyik ezen a pénteken lesz (15:00- 17:30) egy nagyon jó filmet fogunk nézni a TS-ről, és arról beszélni. Családtagokat, barátokat is lehet hozni, mindenkit szeretettel várunk. Szóval ha megszervezed, bárki nyugodtan jöhet. Remélem találkozunk pénteken!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-05-23 21:52:05

KEdves NG
Örülök, hogy ránk találtál, természetesen soha nincs igazán késő ahhoz hogy jobban megismerjük, és megértsük magunkat. a tünetek leírását olvasva inkább kényszeres jellegűnek mondanám őket, mint TS-nek. A kényszeres tüneteknek is van olyan formája, amely nem éri el a klinikai határt, vagyis pl. lehet kicsit zavaró és elgondolkodtató az egyén számára, de a környezetét nem befolyásolja. A TS diagnózishoz elengedhetetlen a motoros és a vokális tic-ek jelenléte, emellett lehetnek még kényszeres-rögeszmés tünetek (és akár figyelemzavar is), de azok nem feltételei a diagnózisnak. A kényszeres-rögeszmés tünetek, bár ugyanazon a spektrumon találhatók, valamint a tünetek természete is hasonló, más diagnosztikus kategóriába esnek. A tünetekre egyébként nem igazán jellemző, hogy korra specifikusan változnak, legalábbis középkorban nem. NAgyon szivesen a rendelkezésre állunk abban, hogy ezt pontosabban kiderítsük, egy személyes találkozás során, illetve most pénteken is szeretettel várunk találkozónkon.

- ng001
ng001
2006-05-24 14:12:02

Kedves Zsanett!
Köszönöm a találkozás lehetőségét - élni szeretnék vele-, a pénteki napomra van már elkötelezettségem, de általában a délelőtti vagy napközbeni időpontokban is lehetséges volna személyesen beszéljünk, találkozzunk, mert a munkaidőmet lehetőség szerint igyekszem magam beosztani.
Én magam úyg érzékelem, hogy a fennálló állopot inkább számomra, mint környezetemre hat zavarólag. Ezért is van az, hogy mindezidáig nem igen kapott érdemi támogatást a közvetlen környezetemtől az az elképzelésem, hogy a problémáimmal szakintézményt, ill. szakembert keressek meg, annak ellenére, hogy volt már erre vonatkozó kísérletem, de csak részeredményig jutottam.
Egyes problémákat, mint a figyelem fenntartásának erősen változó hossza, az időgazdálkodás minőségének ingadozása, a néha "szőrszálhasogató" kommunikációs stílus előtérbe kerülése (stb. még hosszan sorolhatnám), az időközben kialakított gyakorlatokkal, rutinikkal/rítusokkal, odafigyeléssel és a munkatársakkal hosszú idő óta fennálló együttműködéssel (már hozzászoktak) lényegesen lehetett csökkenteni, illetve egy közösen elfogadható, az ebből fakadó súrlódásokat enyhítő állapotot létrehozni. De mindez nem azt jelenti, hogy a helyzet megfelelő és kielégítő, mert csak egy védett, hosszasan kialakult helyzetben nyújt valamelyest biztonságot, és nem ad számomra szorongás- és problémamentes, ill. jóleső életérzést. Szóval annyira nem vagyok "beteg", hogy a "gyógyításra" szakosodott intézmények rám akarnák áldozni zsúfolt munkaidejüket, de nam vagyok annyira egészséges/"normális", hogy rendben levőnek, megfelelőnek - és főleg - nem javíthatónak ítélném meg állapotomat.
Hát tulajdonképpen ehhez/ebben kérem segítségeteket.
Üdv.
NG

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-05-29 11:05:56

KEdves NG, kérlek egyeztessünk egy megfelelő időpontot telefonon, hogy mindezt személyesen megbeszélhessük, az elerhetosegeink a www.vadaskertalapitvany.hu honlapon megtalalhatók illetve az en közvetlen számom a következő: 392-1429. Várom hívásodat!

- ng001
ng001
2006-06-02 18:51:42

Kedves Zsanett! Köszönöm a telefonszámot és a lehetőséget, de nár csak a jövő héten fogok élni vele, gondolom munkaidőben/napközben praktikusabb. Néhány napig nem néztem be ide, ezért nem olvastam eddig az üzenetedet.
Tegnapelőtt volt a névnapod, ez alkalomból kívánok minden szépet és jót.
Pár nap múlva hívlak.
Üdv.
NG

- Mikee
Mikee
2006-06-07 15:31:12

Szia Zsani! !

Mostanában sokat fáj a fejem és kicsit erősebbeket tikkelek.Én úgy érzem hogy a bennem lévő feszültség miatt.Szerinted lehetséges hogy én a feszültség miatt tikkelek többbet?Vagy ez a feszültség a TS el jár?Eddig ez valahogy nem volt nálam csak amióta abbahagytam a Serouqelt.Muszály volt mert teljesen elbultultam tőle.Amióta nem szedem ugy érzem sokat javult a személyiségem nem vagyok annyit zavarban és nem is vagyok olyan kába tőle.Csak hogy feszült vagyok.Ez el fog mulni vagy kel rá szedni valamit???Lehetséges hogy ha csökenne a feszültség akkor kevesebbek lennének a tikkek?Emberek között is csak keveset birok lenni mert a sok szorongástól megfájdul a fejem.Szóval sehogy se jó.Tudna esetleg valamit javasolni?Köszönöm

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-06-09 13:22:41

KEdves NG,utólag is köszönöm a névnapi jókivánságot!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-06-09 13:30:48

Kedves Mikee,
Elképzelhető, hogy a tikkek erősödnek a feszültségtől, ha erről van szó akkor jó hírem van, ugyanis a feszültséget lehet gyógyszer nélkül is csökkenteni, erre vannak bizonyos relaxációs módszerek, pl. autogén tréning, melyet meg tudsz tanulni. Ha csökken a feszültséged, a tikkek is vele csökkennek. Valószínű nem múlnak el, de mindenesetre lehet hatni rájuk. Javaslom, hgy a környéken keress fel ezzel foglalkozó pszichológusokat, akik megtanítják neked a módszert. Sokat beszéltünk arról is, hogy már maga az, hogy beszélsz a tikkekről, illetve figyeled és foglalkozol velük, csökkentheti a tüneteket. Javaslom, hogy kezdj el egy naplót írni, ahova pontosan feljegyzed a tüneteket, számukat, előfordulásuk körülményeit és figyeld meg, hogy ez milyen hatással van rájuk/rád. Érdemes kipróbálni, már maga a tikkek monitorozása, vagyis megfigyelése, redukálni fogja a megjelenésüket.

- tündeee
tündeee
2006-07-04 00:05:02

Szia Zsani!Mi már jártunk a Vadaskertben a Kisfiammal,aki most lesz 4éves.Akkor azért voltunk ott,mert autisztikus mozgásformát állapítottak meg a Heim Pál kórházban,és oda küldtek bennünket.Az autizmust kizárták,fül-,és szemvizsgálaton voltunk,azok eredménye is jó lett.Én gyanítom,hogy tikkel a kisfiam,már 6 hónapos kora óta csinálja ezt a mozgást,mi pödrésnek nevezzük.A szenzomotoros mozgását javasolták fejleszteni,most szombaton megyünk a BHRG alapítványba.A kérdésem az lenne,a mozgásfejlesztéssel ilyen idős korban a tikkelés elmaradhat?Gyógyszereket nagyon nem szeretnék neki adni,a m.hatásuk miatt.Egyébként egy nagyon okos kisfiú,a pszichiátriai véleménybenis leírták hogy van amiben korát meghaladja.A gyerekorvosunkkal orrolunk egymásra;én rá azért mert azt mondta nem kell ezzel a mozgással foglalkozni,ő rám,mert mégsem hagyom annyiban.Köszönjük hogy megnyitottad ezt a lapot,és így is segítségünkre vagy!Jó egészséget és minden jót kivánok!Tündeee.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-07-05 09:19:39

Kedves Tünde,
A mozgásfejlesztés lehetséges hogy pozitív irányban fog hatni a tic tüneteire, ezért mindenképpen ajánlatos, különös tekintettel arra, hogy a szenzomotoros mozgást javasolt egyébként is fejleszteni. Gyógyszert ilyen fiatal korban és viszonylag enyhe tüneteknél általában nem szoktak adni. Abban pedig igazad van, hogy a tünetekkel foglalkozni kell. Mivel még csak négy éves lesz a kisfiad, ezért a tic-ek szokásos "pszichoterápiája" kicsit más mint idősebb korban: nagyon fontos, hogy a saját nyelvén beszéljetek vele a tic-ekről,és figyeljétek meg az esetleges változásokat, tünethullámzásokat és azt, hogy a környezeti faktorok mikor és milyen mértékben hatnak a tic-ekre. Erről lehet naplót is vezetni, vagy videora felvenni, az segít objektívebben látni hosszabb távon. Egyébiránt mást nem szükséges tenni, természetesen ha a tic-ek rosszabbodnak, mindenképpen keressetek meg bennünket.

- kratakriszta
kratakriszta
2006-08-11 00:27:18

Szia Zsanett!Én pécsi vagyok,van egy TS-es 13 éves kisfiam,akinek még emellett több problémája is van.Az érdekelne,hogy Nálatok működik-e valamilyen klub,ahova időnként mi is csatlakozhatnánk?Szeretném,ha ő is találkozhatna Hozzá hasonló gyerekekkel!Ő egyébként oxigén-hiánnyal született,súlyos részképesség zavara,izomgyengesége,kényszerbetegsége,magatartászavara van.Idegenekkel nem kommunikál,ezért nagy szükségünk lenne egy ilyen klubra!Jelenleg Zoloftot és Haloperidolt szed.Nagyon várom a válaszod,és előre is köszönöm ezt a lehetőséget!Kriszta



- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-08-11 13:05:00

Kedves Kriszta,
Minden hónap utolsó péntekén délután 3-tól 5-ig várunk Benneteket a Vadaskert kórházban TS szülőcsoporton, illetve a gyerekeknek külön önismereti csoportot és sportfoglalkozást tartunk. A legközelebbi szeptemberben lesz. Nem tudom hogy jártatok-e már nálunk, de előtte jó lenne külön, személyesen is beszélgetnünk egyszer a kisfiaddal együtt. Kérlek hívj fel amiatt, hogy egy időpontot tudjunk egyeztetni. Üdvözlettel, Tárnok Zsanett

- Mikee
Mikee
2006-08-29 09:33:50

Szia Zsani!

Hogy hat a tikkekre az alkohol?Voltam nyáron siófokon egy spontán buliban és nagyon keményen be jégerbombáztam.Ott a buliban kicsit erősödtek a tikkek de hazamentem és 2 órás alvás után másnap szinte nem is tikkeltem.Anyám azt mondja hogy igyak meg minden este egy pohár bort mert az oldja a a feszültséget.De én ugy vettem észre hogy ez hosszabb távon inkább előhozza a tikkeket.Szted?Köszi előre is

- Zsuzsa
Zsuzsa
2006-09-05 22:37:54

Szia Zsanett!

Már több mint egy órája keresgélek a neten, a Risperdal gyógyszerről szeretnék megtudni valamit.Amit találtam, megriasztott.Ugyanis nálunk a 15 éves fiam ticcel, amire a Stimoluton nevű tablettát kapja. Most kicsit vonakodva írta fel a "doktornőnk" a Risperdalt. Talán ezért vonakodom én is...Nem tudom, jót teszek-e, ha elkezdi szedni a fiam, vagy sem....Új iskolába kezdett járni, rendkívül izgatott és aktív, teljesen határeset - meddig nem zavaró egy ilyen gyerek 35 másik mellet? Attól is félek, végül kudarca lesz, belegázolnak a lelkébe, hiszen kicsit más, mint a többi....Segíteni szeretnék neki, és nem tudom," elkezdjük-e "vagy se szedni a Risperdalt.Te mit tanácsolsz? Persze a fiamnak erről semmit nem mondtam, ő egy "erősebb", nyugtatóbb gyógyszert kért az orvosunktól.
Köszi a választ előre is!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-09-06 15:34:57

Kedves Mikee,
Az alkohol hatását a tic-ekre tudományosan még nem igazán vizsgálták, nem tudok erre vonatkozó eredményeket, de ha te úgy érzed, hogy hosszú távon nem használ, akkor semmiképpen nem ajánlom, főleg úgy hogy a gyógyszerek mellett egyáltalán nem ajánlatos alkoholt inni.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-09-06 15:44:10

Kedves Zsuzsa,
Mivel nem vagyok orvos, ezért részletekkel én sem szolgálhatok, de azt tudom, hogy a Risperdal ebben a tünetegyüttesben egy teljesen megbízható gyógyszer. Sajnos azt a levélből nem tudom, hogy pontosan mit is értesz azon, hogy "más, mint a többi", de remélem azt tudod, hogy a Vadaskertben van arra lehetőség, hogy csoportokon vegyetek részt, ahol segítünk ezeket a problémákat megoldani. Ezzel kapcsolatban szívesen adunk telefonos tájékoztatást is.

- Mikee
Mikee
2006-09-12 22:46:13

Szia Zsanett!!

Csak azt szeretném megkérdezni hogy létezik olyan habgulatjavitó vagy szorongásoldó gyógyszer ami nem befolyásolja a sexuális életet?Ha erősiti az nem baj.Régen Wellbitrint szedtem az nagyon jó volt csak 140 volt a vérnyomásom és egyfolytában meg voltam feszülve ugy fogtam vissza a tikkeket.Jelenleg Rivotrilt szedek ez a szorongásomra sztem nagyon jó a sexuális életemet sem rontja sőt.De ez mellett is sokkal többet tikkelek.Létezik valami amitől esetleg jobban lehetnék?Valahogy sehogy nem tudok jobbban lenni.Előre is köszi!Szép napot

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-09-15 11:36:08

Mikee,
sajnos a legtöbb SSRI (szelektív szerotonin gátló), ami szorongásoldó, rontja a szexuális életet. A Rivotril nem tartozik az SSRI-ok közé, és ha ez hatékonyan csökkenti a szorongást, akkor érdemes tovább szedni. A tic-ekre pedig emellett lehetne valami más gyógyszert is elkezdeni, ezt személyesen megbeszélhetjük.

- Mikee
Mikee
2006-09-15 18:15:15

Köszönöm doktornő.Lehetséges hogy a Rivotril erősíti a tikkeket?A szorongásomat valóban oldja de mintha erőebbeket tikkelnék.Csak azért kérdem mert volt egy időszak(jó 2 év) amikor csak rivotrilt szedtem és akkor feleekkorákat és feleennyit tikkeltem.Akkor ugy éreztem csak rivotril enyhiti a tikkeket.Most meg pont forditva.Ha lessz időm akkor mindenképp fel szeretnék ugrani a vadasba.Köszönöm.

- kerekes tamás
kerekes tamás
2006-09-15 18:37:14

Terhes vagyok Elvis Presley-től.Sanax jó rá?

- Mó az ösztönlány
Mó az ösztönlány
2006-09-15 19:23:41

Füldugó.:)

- Goldmund
Goldmund
2006-09-15 19:34:53

Ha nem is mint szakértő, de mint hozzáértő szólnék: Kedves Mike! Nem tudom ki lehetett a kezelőorvosod, de - már bocs -eléggé kicseszett veled, vagy egyáltalán nem vette figyelembe az addikció, illetve rosszabb esetben az abúzus kockázatait: 2 éven keresztül, gyógyszerváltás nélkül Rivotrilt szedetni valakivel az maga a mérgezés és rászoktatás olyan szinten, hogy mást már nem is képes elfogadni, sem a szervezet, sem pedig a pszichikum. Általában az orvosok rivotrilos kezelés után a xanaxot írják fel olyan tévhittel beetetve a kezelt egyedet, hogy az más hatású és ennél fogva nem léphet fel a szervezetben tolerancia a gyógyszerekkel szemben, csakhogy: ugyan abba a családba tartozik mindkettő, csak éppen más hatásfokkal.
Kedves Zsanett: egy kissebb pontatlanságra hívnmám fel a figyelmedet: SSRI szerek közé tartozik a Xanax és a Rivotril is.

- Mó az ösztönlány
Mó az ösztönlány
2006-09-15 19:38:36

Szia Goldmund.
egy ötöst teszek rá,hogy ki leszel moderálva.
velem együtt.

- Goldmund
Goldmund
2006-09-15 19:41:03

Ugyan miért?

- Mó az ösztönlány
Mó az ösztönlány
2006-09-15 19:45:49

Itt csak egy szakértő van.
Meg a gyógyszergyárak korrumpálása miatt.
Mellesleg állítom,hogy én sem vagyok egészséges,de tűrök.
szoktam tikkelni,de eszembe sem jutott orvoshoz menni vele.
nézzük példának okáért a nagynéném történetét.Ő most 53 éves,állandó fejfájásban él,és nem tud aludni.Nem alvászavara van,egyszerűen nem tud,és kész.Volt már sok helyen a panaszável,és mindenhol azt mondták: Ő depressziós.Mondta:nemnem,Ő nem az,hiszen van szerető férje,a gyerekei megházasodtak,nagyon boldogok,semmi baja.De csakcsak nem tudták,hogy miért van ez,és mondogatták Neki.Rájöttek,hogy az a gyógyszer,amit szed 11 éve,az az altató olyan mellékhatásokkal bír,amit a szervezete nem tud tolerálni.....Átállították egy másik gyógyszerre,de az már nem hat Neki.Sajnos marad az állandó kísérletezés,az állandó fejfájás.Nekem ma fejgörcsöm volt,de ezt a napot is alig éltem túl,nem tudom mit tennék,ha állandóan fájna...Szóval egy gyógyszer miatt szenved.Mára kialakult egy gyomorfekély,epével a napokban fogják műteni.Május óta nem szedi a régi gyógyszerét.Azóta nem alszik.Én nem is tudom,hogy tud élni.Valahogy úgy gondoltuk anyámmal,hogy kellene Neki több fizikai munkát végezni,és elfáradna.Talán átaludná az éjszakát.Józan paraszti ész.Lényeg,hogy az orvosok értetlenül állnak,és nem tudják kezelni Őt.Kipróbált már sokfajta ezoterikus gyógymmódot is,nem járt nála sikerrel az akupunktúra,a mágneságy sem,csak a pénzét vitték...Szóval-ezek a gyógyszerek időzített bombák.Aztán egy napon mondtam Neki,hogy menjen el egy auralátó emberhez,és méregtelenítse a szervezetét,mert amíg nem szedte a gyógyszert,elvonási tünetei voltak......De nem ment.Egy más életmód az.Búzafüvön,és vega koszton kellett volna élni.Aztán a kolonhydroterápia sem túl kellemes...De egyetlen kivezető útnak ezt láttam akkoriban.Már semmilyen kivezető utat nem látok.
Szóval ennyi....

- Goldmund
Goldmund
2006-09-15 19:51:41

Sajnálom és jobbulást kívánok ezúton is!!!

- Mó az ösztönlány
Mó az ösztönlány
2006-09-15 19:53:16

köszi.:(

- Anahata
Anahata
2006-09-15 20:21:49

Elnézést, nem szeretnék okoskodni, de az elmúlt évek alatt elég sokat megtanultam már a központi idegrendszer gyógyszeriről - ezért, ha nem baj leírnám (minden vitatkozás nélkül) a saját véleményemet.
Nagyon nem vagyok híve, az ilyen táv-kkezeléseknek, attól a perctől, ha a pszichológus átveszi a pszichiáter szerepét. A lelki segítségnyújtásnak van helye, sőt igény is van rá, de egy összetett, központi idegrendszerből induló betegéggel szerintem nem lenne szabad ilyen szinten "játszani" - főként nem egy hetes intervallumokkal (mi van ha közben félreértés törénik, ha valaki mást irogat közben; szóval veszélyes!
Az említett gyógyszerek közül az első kettő sem azonos csoportba tartozó, leginkább szorongásgátlóként és nyugtató hatása miatt alkalmazzák. A Rivotrilt jól bevált gyógyszernek tekintik az addiktológiában is. Minden gyógyszer, amely a központi idegrendszerre hat igaz, hogy csak fokozatosan lehet megvonni, különben komoly elvonási tüneteke léphetnek fel. Ezért bevált szokás, hogy a gyógyszerváltásokat és beállításokat szigorú kórházi felügyelet mellett végzik.
Xanax: Benzodiazepin-származékok (anxiolitikumok);
Rivotril: Benzodiazepin-származékok (antiepileptikumok);
Az SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) / Szelektív serotonin reuptake gátlók - az antidepresszánsok egy csoportja, teljesen más hatóanygokkal, mint a fent említettek (pl. Zoloft, Seropran, Prozac, Cipralex stb.). Mo-on jelenleg 49 ilyen készítmény van törzskönyvezve.

- Goldmund
Goldmund
2006-09-15 20:40:57

Az első bekezdéssel egyetértek, viszont a farmakoterápiás részével vitatkoznék.

- Cintia
Cintia
2006-09-15 21:01:17

Kerekes Tamás! Nagyon gusztustalan vagy. Legalább írhatnál helyesen, ha már ilyen undorító vagy.

- Vadaskert Alapítvány
Vadaskert Alapítvány
2006-09-18 16:31:31

Kedves Hozzászólók!

Szeretnénk jelezni, hogy ezt a blogot segítő szándékkal hoztuk létre!!!
Sem a blogot, sem a pszichológus kollégát SEMMILYEN gyógyszercég nem támogatja, úgyhogy az itt megjelent gyógyszerek nevei nem reklámcélzatúak. A gyógyszereket nem mi írjuk fel itt a blogon keresztül (- reméljük ilyesmire senki sem gondolt)! Az említett gyógyszereket csak orvos írhatja fel, receptre a beteg és a betegség ismeretében!

Ezt az interaktív Tourette-klubot azért hoztuk létre, „hogy lehetőséget és teret adjunk a Tourette-szindrómval élő fiataloknak, hogy megismerhessék egymást, új barátságokat tudjanak kialakítani”, továbbá, hogy segítségére tudjunk lenni a TS-es fiataloknak, és családjuknak abban, hogy minél több információhoz jussanak ezzel a betegséggel kapcsolatban! Ennek érdekében készült el a tourette.lap.hu is, valamint ezért fordítunk le TS-sel élő emberekről szóló angol nyelvű plakátokat, cikkeket.

Az olyan jellegű hozzászólások, amelyek más emberek problémáit kicsinyítik le, és poentírozzák ki, nem valóak ide (sem), de ezeket szándékosan nem töröljük! Sajnos, pont az a tapasztalat, hogy meglehetősen gyakoriak, a különböző betegségekben szenvedők ellen táplált, teljesen ok nélküli előítéletek.

Nem hisszük, hogy jó szándékból születtek azok a hozzászólások, amik az orvosláshoz fűződő, különböző rémtörténeteket írnak le, és biztosak vagyunk benne, hogy az egyes orvosok tevékenységei nem általánosíthatóak!

Kérjük, gondoljátok meg, hogy ezekkel a hozzászólásokkal, mennyire sértitek meg azokat, akik például hasonló betegség(ek)ben szenvednek?!

piroska

- Mó
2006-09-18 16:42:01

"Nem hisszük, hogy jó szándékból születtek azok a hozzászólások, amik az orvosláshoz fűződő, különböző rémtörténeteket írnak le, és biztosak vagyunk benne, hogy az egyes orvosok tevékenységei nem általánosíthatóak!"===>Bár rémtörténet lenne.
Örülnék neki.
Semmilyen szándék nem volt mögötte,csak tényközlés.
de ha a tények is sértőek,ott már nagy baj nan.
Szeretettel,és további eredményes munkát kívánva maradok tisztelettel:

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-09-19 09:20:49

A "pszichológus válaszol" rovat célja alapvetően életmódbeli tanácsadás, de
mivel az olvasók érdeklődtek egy-egy gyógyszernek a tic-ekre kifejtett hatásáról, ezért az adott gyógyszerrel kapcsolatos
tapasztalatainkat írtuk ott meg, melyek az intézményünkben együtt dolgozó
team (orvosok, pszichológusok, gyógypedagógusok) közös munkájának és
folyamatos kommunikációjának az eredménye. Nagy hangsúlyt fektetünk a
pontosságra és szakszerűségre, ezért javítanánk ki itt azt a téves állítást,
hogy a Rivotril SSRI, ugyanis NEM az, hanem benzodiazepin, de ennek az
oldalnak a célja nem az, hogy ezen vitatkozzunk. A gyógyszeres terápia MINDIG a kórházban zajlik szakszerű felügyelet mellett.
Ha pedig figyelmesen elolvassátok a válaszokat, akkor észrevehetitek, hogy
távkezelésről szó sincs, hanem inkább információnyújtásról, mely mögött
egy team áll. Ennek a blognak nem az a célja, hogy a gyógyszergyárak és az orvosok hibáit elemezze.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2006-09-19 09:37:29

Kedves Mikee
a TS természete hullámzó lefolyású, előfordul, hogy a gyógyszertől függetlenül is erősödnek vagy csökkennek a tünetek. Fontos megfigyelned az esetleges környezeti változókat is,hogy azok hatással vannak-e a tünetsúlyosbodásra. Előfordul, hogy az a gyógyszer amelyik valakinek "csodaszer", egy másik embernek egyáltalán nem használ. A TS terápiájában alapvető fontosságú más esetlegesen fennálló tünetek (pl. gyermekkorban figyelemzavar, hiperaktivitás, vagy kényszer) feltérképezése, mert ez alapvetően meghatározza a terápia menetét és fajtáját, vagy akár a gyógyszerválasztást. Azt úgy emlékszem említettem már neked, hogy a szorongás csökkenthető más módszerekkel is (sport, relaxáció, pszichoterápia, stb.), vagy akár azzal is, hogy ha megtanulsz beszélni a problémáidról. A szorongás csökkentése nem mindenkinél csökkenti automatikusan a tic-eket, ezért fontos, hogy megfigyeld magad, monitorozd ás ismerd meg saját tic-jeidet.
A Vadaskertbe pedig szívesen várunk vissza!

- Lívi
Lívi
2006-12-27 19:26:01

Kedves Zsanett! Sok kérdésem lenne hozzád. Remélem nem veszed zokon a tegezést. 90-BEN születtek az ikelányaim akik közül az egyik a negyedik napon agyvérzést kapott. ( 31. hétre születtek).Normál ovoda után kisegítő iskolába került. Jól teljesített.Vannak furcsaságai amiket az autisztikus spektrumba sorolnék.15 éves korában elkezdett beszélgetni magában( legtöbbször a telefonnal kiabált) Aztán ütni kezdte magát.Nagyon döbbenetes volt.A sétáink alatt ami többnyire erdőben történt elkezdte gyújteni a nagy fadarabokat,és haza kellett hozni .Később már nem mentünk az erdőbe akkor a nagy köveket gyüjtötte . Mostanában a mosószereket túsfürdőket szines dobozokat szedi össsze . Először skizofrén aztán autista volt a diagnózis. Nem használt a rispeldál sen a haliperidol.Most az én kérésemre amitrexet szed amitől ugyan úgy gyüjtöget és beszélget ( esetleg hallucinál)de nem agressziv. Ez már óriási eredmény de szeretném ha többet lenne " velünk" Hallottam az anafranilról.Nem tudom szedhetető-e az amitrexel és a rivotrillal.A vadaskertről csak jót hallottam lehetséges lenne hogy mi is bekerüljünk egyszer? Él még a telefonszámod? Üdv: Lívi

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-01-02 13:48:39

Kedves Livi, a gyógyszerrel kapcsolatos kérdésekben gyermekpszichiáter szakorvos tud megfelelő tájékoztatást adni, erre természetesen van lehetőség nálunk. Telefonon tudtok időpontot kérni egy ambuláns vizsgálatra (a honlapunkon megtalálható a központi telefonszám-hivatkozhatsz rám),és természetesen az én számom is él, ha bármi további kérdésed lenne. Az autizmus spektrum zavarok között többször látható, hogy kényszeres (ez lehet pl. a gyűjtögetés is és bármilyen más repetitiv, ismétlődő cselekvés) valamint tic zavar is sokszor előfordul, mely nehezíti a diganózist. Esetleg ennek tisztázása érdekében is jó lenne ha eljönnétek. Várom jelentkezéseteket. Üdvözlettel, Tárnok Zsanett

- Lívi
Lívi
2007-01-04 21:12:24

Kedves Zsanett! Köszönöm szépen a gyors választ.A kérdésem még az lenne ,hogy a hallucináció vagyis amit annak gondolunk lehet-e szintén kényszeres ismétlődő cselekvés, és mi válthatta ki ? 15 évig minden renben volt vele.Délelött van a veszekedős este a nevetös szakasz. Arra is gondoltam ,hogy esetleg az iskolában történt vele valami.Sajnos nehezen törődöm bele hogy ő beteg és ez borzasztó hogy ez a baj csak fokozódik.Hogy zajlik egy vizsgálat és mennyi időt kell várni az időpontra? Sok szeretettel: LÍVI

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-01-15 12:48:59

KEdves Livi, időpontot a 392-1435-os számon lehet kérni du. 3 és 4 között. Általában 2 hetet kell várni, de ez lehet hogy kicsit változik. Az első konzultáción egy beszélgetés történik, (egy úgynevezett első interjú) egy gyermekpszichiáter kollégával.Aztán pedig közösen megbeszélitek a lehetőségeket. Ő fog tudni segíteni a hallucinációs és a kényszeres tünetek elkülönítésében. Üdvözlettel, Tárnok Zsanett

- Lívi
Lívi
2007-01-16 13:36:15

Kedves Zsanett! Köszönöm az infot és élni fogok a lehetőséggel.Remélem találkozunk ott. Sok szeretettel: Lívi

- Bandi
Bandi
2007-01-17 17:42:56

Kérdésem a következő:
10 éves fiam egy hónapja gyakrabban pislog a megszokottnál. Szemésznél jártunk, Ő nem állapított meg problémát, és tick-re gyanakodott. Egyébként teljesen egészséges, jó magaviseletű, jól tanuló, barátságos gyermek, de érzékenyebb a megszokottnál. Mivel tudok segíteni neki, hogy csökkenjen a pislogás (más tünete nincs). Várom a válaszod! Köszönöm!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-01-21 13:30:22

Kedves Bandi,
Fiúknál gyakran tapasztalható átmeneti tic zavar (3 hónapnál nem tart tovább); a pislogás ennek viszonylag enyhe formája. Amit ebben a helyzetben tanácsolunk az az, hogy figyeljétek meg (a fiad aktív közreműködésével), hogy hat-e a tic-ekre bármilyen környezeti tényező (pl. fáradtság, stressz, fokozott izgalmi állapot- pozitív ill. negatív-, vagy akár a nyugodt TV-nézés, pihenés alatti időtöltés). Fontos megfigyelni, akár naplót is lehet írni a tic-ek előfordulásáról, gyakoriságáról, súlyosságáról. Ha már kicsit jobban megismeritek a tic-eket, akkor a környezeti tényezők befolyásával lehet hatni rájuk: kerülni amennyire lehet a tic- növelő, és keresni a tic-csökkentő helyzeteket. Emellett vannak bizonyos tic- tornák is melyek kifárasztáson illetve mozgás-módosításon alapulnak, de ezeket a pislogásnál nem igazán szokták alkalmazni. Fontos elmondanod a fiadnak azt is, hogy tudjátok, hogy nem direkt csinálja, és hogy vsz el fog múlni. Egyébként amennyire lehet, természetesen kellene kezelni és elfogadni a helyzetet. Ha esetleg nem múlik el, vagy újabb tünetek jelentkeznek, akkor mindenképpen várunk szakambulanciánkon. Üdvözlettel, Tárnok Zsanett

- Lívi
Lívi
2007-01-23 11:27:32

Kedves Kratakriszta! Én szivesen beszélgetnék veled mert az én lányomnak is hasonló tünetei vannak.Ha szeretnéd felvenni a kapscsolatot velem írj az e-mail címemre kérlek.Üdvözlettel :Lívi pocza.jeno1@chello.hu

- Mályki
Mályki
2007-02-09 18:24:56

Jónapot Doktornő!Nekem a tikkekre ugy vettem észre hogya halo cseppek hatnak a legjobban.Most igy el tudom magam viselni igaz a hangulatomra Wellbutrint szedek.Tényleg egész jol vagyok ahoz képest mikor serouqelt szedtem.Egy a bibi.Teljesen megölte a halo a sexuális életemet.Abszolut nem tudok izgalomba jönni.Ez viszont igy nem jó.Mit tudna ajánlani van valami szer ami megszünteti ezt a mellékhatást?Nagyon örülnék neki.Köszönöm

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-02-13 16:44:49

szia, a gyógyszerezéssel kapcsolatban mindenképpen a kezelőorvosoddal kell beszélned. Ha gondolod akkor kérhetsz a kórházunkban is időpontot és részletesen átbeszélheted a kérdéseidet egy pszichiáterrel. Üdv, Tárnok Zsanett

- Tündeee
Tündeee
2007-02-20 22:39:42

Szia Zsanett!Kb.fél évvel ezelőtt már"beszéltünk itt az oldalon.A kisfiam 4 éves múlt szeptemberben.Nyár óta járunk tornára a BHRG-be.A mozgása sokat javult,de sajnos ez az általunk elnevezett"pödrés"még aktívan él!Van olyan nap mikor alig csinálja,de van úgy is,hogy alig lehet leállítani!Illetve nem is leállítjuk,eltereljük a figyelmét.Olyan eset is van,hogy próbálja másoknak nem láthatóvá tenni,én viszont tudom,hogy csinálja!Sokszor meg kér bennünket"-hagyjuk most pödörni szeretne-".Azt mondom sokszor hagyjuk,mert ha figyelmeztetjük még jobban rögzül,de bizony nehéz ezt látni!!Annyira fáj ez nekem,hisz az életem a kisfiam!Próbáltam kérdezni ill.bezsélgetni vele erről,azt mondja ez nagyon jó!És tényleg pici kora óta csak örömében csinálja,ha valamitől tartása van eszébe sem jut!Mi meg bizony a sok szeretettel és odaadással voltunk mindig irányába!No de ki szeretne a gyerekének folytonos szorongást!Eleget szorongok sajnos emiatt én még mindig,6 hónapos kora óta!Zsanett!Amennyiben tudsz nekünk segíteni,kérlek!Remélem a Vadaskert megmarad!Mert hallottuk beakarják ezt az intézményt is zárni!Hát reméljük nem így lesz!Tündeee

- Mályki
Mályki
2007-02-25 21:40:23

Jónapot Doktornő!

Hallott már a strattera nevü gyógyszerről?Sok jót olvastam róla hogy TS nél is alkalmazzák de Mo n még nincs forgalomban,de már folyamatban van.Be lehet valahogy szerezni?Köszönöm

- Kerekes Tímea
Kerekes Tímea
2007-03-02 21:13:19

Sziasztok! Tatabányai lakos vagyok, 3 gyönyörű gyermek anyukája. Középső gyermekem Bence 8 éves, és 4 éve tudjuk,hogy TS-s. Senki nem segít, senki nem tud semmit..... :-( szomorú vagyok, és kilátástalan

- Cintia
Cintia
2007-03-04 20:36:41

Szia Kedves Tímea!

Ne gondold, hogy kilátástalan ez a helyzet. Idővel el fogjátok fogadni, sajnos mást úgysem tudsz tenni. Figyeld meg, ahogy telnek majd az évek, már nem fogsz ezzel annyit törődni. Én is TS-es vagyok, nem mondom, hogy néha nem okoz gondot, vagy nem szomorkodok, de ezeken az időszakokon hamar túl van az ember. A fiad is fel fog nőni, biztos családja is lesz, hiszen nekem is van férjem, a TS ellenére. A szakmaválasztásnál azért meg kell gondolni, hogy melyik irányban tereljétek. Sajnos nem lehet arra alapozni, hogy lehet, elmúlnak a tikkek. De hidd el, ez is megoldódik. ha van kedved levelezni, beszélgetni velem, az emilcímem itt van.

Üdvözlettel: Cintia

- Cintia
Cintia
2007-03-04 20:39:43

tourette@c2.hu

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-03-05 10:53:27

KEdves Mályki
a strattera (atomoxetine)eredetileg figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarban használt noradrenerg szer, mely esetenként igen jótékony hatással van a tic-ekre is. Az ambulanciánkon fel tudjuk írni, de mivel nincsen rajta támogatás, nagyon drága. Ha a továbbbiakban is érdekel, akkor kérlek keresd meg Gádoros főorvosnőt a Vadaskertben és megbeszélhetitek a részleteket. Udv

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-03-05 11:22:10

KEdves Timea,
A Tourette szindróma egy diagnosztikus kategória melyben igen heterogén tünetekkel találkozhatunk. Fontos hogy felmérjük a tünetek súlyosságát, fajtáját, és a komorbid, vagyis más, együttjáró szindrómák jelenlétét (pl. figyelemzavar, hiperaktivitás, kényszer). A TS önmagában nincsen negatív hatással sem a gondolkodásra, sem a viselkedésre, emiatt különös elbírálás alá sem kell hogy essenek a gyerekek az iskolában. Sőt, legtöbbször sokkal tehetségesebbek, különlegesebbek mint társaik. Viszont a társuló problémák (akár a megküzdési nehézségekből adódó hangulati zavarok) sokszor nagyobb gondot okoznak, mint maga a TS. Tapasztalataink szerint a gyerekek sokszor könnyebben feldolgozzák a diagnózist, különösen akkor ha ez korán megszületik, mint a szüleik. Kórházunkban segítő csoport működik szülőknek, hogy ezzel a problémával könnyebben megbírkózzanak, és mellette gyermekek számára élményterápiás foglalkozásokat tartunk. NAgyon hasznos számukra, hogy megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, barátságokat kötnek, támaszkodhatnak egymásra. HA szeretnétek csoportjaikon részt venni, akkor nyugodtan keressetek meg telefonon. Udvozlettel Tárnok Zsanett

- Eszter
Eszter
2007-03-24 23:27:12

Kedves Zsanett!
Nekem csak egy kérdésem lenne! Az pedig az hogy ez a betegség örökölhető-e?

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-03-26 10:19:11

Kedves Eszter
NAgyon sok kutatás foglalkozik ezzel a kérdéssel, és mivel ezek még folyamatban vannak, egyértelmű választ nem tudnak adni. Az minenesetre biztos, hogy nem monogénes öröklődésű, vagyis nem egy génhez kapcsolhatóak a tünetek. Ezzel szemben a poligénes öröklődés azt jelenti, hogy több génnek az együttes hatása kell ahhoz, hogy a hajlam öröklődjön. És ehhez még valószínűleg környezeti faktorok kölcsönhatása is szükséges. Szóval azt lehet mondani, hogy van genetikai háttere (mint azért általában mindennek van) de a szindróma megjelenéséhez sok tényező kell (apai, anyai vonal genetikai és környezeti rizikófaktorai). ezen kívül még a klinikai tapasztalatban az is látható, hogy akár a tic melletti társbetegségek (kényszer, hiperaktivitás, figyelemzavar) is sokszor megjelenhetnek az elsőfokú rokonoknál attól függetlenül, hogy tic zavarral még nem találkoztak a családban.

- Eszter
Eszter
2007-03-26 14:48:48

Kedves Zsanett!
Köszönöm hogy válaszoltál a kérdésemre!
Azt had kérdezzem még meg, hogy a tic-eket(rángás, vokális de nem obszn szavak), ha valaki 25éves korába kezdi el csak kezeltetni magát,és ami már gyerek kora óta van, azt gyógyszeres (ha eltalálják melyik a jó)kezeléssel mennyire lehet csillapítani?

- Katalin
Katalin
2007-03-28 11:45:08

Kedves Zsanett!
Dél-Szlovákiából vagyok, a fiam 18 éves és TS-es. Három évvel ezelőtt diagnosztizálták, ezzel együtt az OCD-t is. Amíg nem jelentkezett ez a ,,szörnyűséges" TS, a fiam figyelmes, átlagon felüli diák volt az alapiskolában. Mostanra szenved a tikkektől, szorong a jövője miatt.Nagyon úgy néz ki, hogy a középiskolát nem fogja befejezni a figyelmzavara miatt, amit a tikkek okoznak. A kényszerekre Fevarint szed (az rendben is van). A kérdésem az, hogy van-e Magyarországon olyan működő klub, tábor..stb. ahová rendszeresen eljárhatna és tapasztalatokat gyűjthetne a többi 15 - 25 év körüli TS fiataltól. Ahol mindenki elmondja, hogy vészelte át az elejét, hogy győzik le a tikkeket stb. Úgy érezzük, hogy ez nagyon sokat segítene rajtunk, mert már az egész családunk ebbe megy tönkre,és a srác ,,gyógyulni" szeretne, nehezen viseljuk ezt a tehetelenséget.Budapest-Esztergom-KOmárom környékén levő bármilyen TS-találkozó rendzsres részvevője szeretne lenni. Én pedig TS fiatalok szüleivel szeretném felvenni a kapcsolatot.Szivesen megszerveznék én is itt a magyarlakta Dél Szlovákiában bármilyen találkozót. Minden érdekel, ami TS. Kérem segítsen, és mindenkit aki olvassa, kérem válaszoljanak. Úgy érzem - diplomás emberként -én is sokat tudnék tenni a TS-ban szenvedőkért. Köszönöm, mindenkit üdvözöl Katalin

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-03-29 12:35:11

KEdves Eszter, ha megfelelő gyógyszert sikerül találni, az általában kortól függetlenül csökkenti a tüneteket.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-03-29 12:45:04

KEdves Katalin,nagyon örülök, hogy megtaláltál minket. Nálunk, a Vadaskert Kórházban működik egy klub, amelyik az iskolaidő alatt minden hónap utolsó péntekén van délután 3 órától kb. fél 6-ig (holnap is lesz), erre szeretettel várunk Benneteket. Igaz, hogy a gyerekek fiatalabbak a fiadnál, de nagyon jó csapat verbuválódott össze, akik sokat segítenek egymásnak a TS-sel való megküzdésben. Míg a gyerekeknek élményterápiás foglalkozást szervezünk (holnap íjászat lesz) addig külön, párhuzamosan két pszichológus vezetésével szülőcsoportot is tartunk, ott találkozhatsz és beszélgethetsz más, hasonló helyzetben levő szülővel. A csoport nyitott, ami azt jelenti, hogy akkor jössz, amikor ráérsz. Ezen kívül a www.tourette.lap.hu oldalon sok információt is olvashatsz magáról a szindrómáról és társuló tünetekről egyaránt. Emellett szívesen várunk a kórházban más napon is, előtte csak egy telefonon egyeztetett időpontkérés szükséges.

- Mályki
Mályki
2007-03-29 13:32:59

Szia Eszter!!

Én is TS es vagyok és sajnos elég súlyos.26 éves és hasonló cipőben járok mint a fiad.Folyamatosan szorongok a jövőm miatt ez most jött ki rajtam.Ha gondolod MSN en dumálhatunk... k_mikee22@freemail.hu az MSN cimem.Amugy nekem is az érettségi körül volt a mélypont vagyis akkor jött ki igazán elöször.Elötte is tikkeltem de nem zavart tudtam vele élni.A napokban szinte ugyanazt élem át mint akkor..Sajnos.Vegyél fel MSN en aztán dumcsiunk.Szép napot!

- eszter
eszter
2007-03-29 14:33:53

Kedves Mályki!
Én nem vagyok fenn az MSN n, de az címem: dudi78@freemail.hu.
Ha gondolod levelezhetünk. D nekem nem a fiam TS.
-s
Jó légy!

- Mályki
Mályki
2007-03-29 15:59:51

Sziasztok ujra!
Ne harizzatok nagyon benéztem a megszólitást.Kedves Katalin akart lenni.Eszti pont most keresek rád iwiwen.Remélem az van..:-)

- Katalin
Katalin
2007-03-30 09:22:30

Kedves Zsanett,
nagyon köszi, hogy ilyen hamar válaszoltál.Örülök, hogy létezik a hóvégi klub.Az ajánlott www. oldalt is átnéztem, szuper, hogy nem vagyunk egyedül ezzel problémával, átböngésztem az angol és német oldalakat is,ők már előbbre vannak ebben a témában. Április végén elmegyunk a klub találkozóra a fiammal.
DRága Mályki!
Szuper, hogy felejánlottad a kapcsolatfelvételt.´Jelentkezek az e-mail címeden.
Kedves TS fiatalok, Örülnék, ha többen is jelentkeznétek, a fiam pont most szombaton lesz 18.éves és ez lenne neki a legszebb ajándék ha felvehetné a kapcsolatot hasonló sorsú fiatalokkal.Szeretettel Katalin

- katalin
katalin
2007-03-30 10:58:11

Szisztok, még annyit, hogy aki szeretné felvenni a kapcsolatot velünk, ide írhat a fiamnak. Ő még nem ismer senkit, aki TS-ben szenved, nagyon nagy örömöt szereznétek neki ezzel, ha a címére jelentkeznétek. Nem árultam el neki, hogy Nektek írtam,de ha jelentkeztek, ez lesz neki e legszebb ajándék. Köszi. Sziasztok.
E-mail cím: hdaniel@post.sk

- Tündeee
Tündeee
2007-04-26 22:45:53

Kedves Zsanett!Köszönjük szépen a választ,a két hónapja írott levelünkre!!!Úgy gondolom minden szülő"kapaszkodik" és reménykedik segítségben,mi erről úgy néz ki"lecsúsztunk"!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-04-27 12:52:04

KEdves Tünde, hirtelen nem értettem a leveledet, hiszen emlekszem, hogy válaszoltam rá, mint ahogy eddig mindenkinek. Nem tudom mi történhetett, valahogy elúszhatott a levél az éterben, ezért elnézést kérek. Mindenesetre a válaszom nagyjából az volt, hogy mindenképpen jó lenne, ha ezt személyesen megbeszélnénk, és megnézhetnénk a fiadat, hogy pontosan mi is ez a tünet, hogyan néz ki. A sztereotip mozgásoknak sok oka lehet, ennek a kideritése mindenképpen személyes találkozót igényel, üdv, Zsanett
(én most két hétig nem leszek, utána telefonon vagy e-mailen egyeztethetünk egy időpontot, de a központi számunkon is kérhetsz vizsgálati időpontot addig)

- Mályki
Mályki
2007-05-08 20:04:22

Szia Zsanett!

A Haloperidol Decanoat kezelséről mi a véleményed?Ma hallotam hoogy uaz mint a cseppek csak havonta egyszer kell beadni injekció formájában.Kevesebb mellékhatása van?Használ a Touretteseknek?Hova adják a szurit?(kicsit parázok):-)Előre is köszönöm.
Mályki

- Mályki
Mályki
2007-05-12 14:38:37

Még azt szeretném megkérdezni hogy a Rivotril milyen hatással van a sexuális életre?Lehetséges hogy lecsökkenti vagy impotenciát okoz?Vagy tán erősiti?Szép napot

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-05-14 15:27:12

KEdves Mályki,
sajnos nem tudok a kérdésedre válaszolni, a kezelőorvosod(aki felírja a gyógyszered) részletes tájékoztatást tud nyújtani a hatásokról és mellékhatásokról, ha ezzel kapcsoltaban további kérdésed lenne, a Vadaskertben Gádoros főorvosnővel is bármikor megbeszélheted.

- Henrietta
Henrietta
2007-05-30 17:51:19

Kedves Zsanett!
Én nem a TS-ről szeretnék kérdezni,de nem tudom,hogy kinek lehetne ezzel kapcsolatban írni? A következő a gondom:ismerősöm kisfia még csak 4 éves,de az utóbbi időben észre vették ,hogy mutogatja a kukiját.A sajnálatos háttere a dolognak,hogy az anyai nagyszülők sok évvel ezelőtt azért váltak el,mert a nagypapa olyan "mutogatós" ember volt.Állítólag ez betegség,ami örökölhető/?/.A kisfiúnál is ennek jelei nyílvánulnak meg már,ilyen kiskorban? Mit lehet tennni? Hogyan lehetne megelőzni a betegség kialakulását? Szeretném,ha valaki válaszolna,mert segíteni szeretnék.Nagyon kedves család,aranyos,értelmes a kisfiú.Az édesanya retteg attól,hogy örökli a betegséget.Előre is köszönöm a válaszod.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-06-01 14:25:48

KEdves Henrietta
úgy gondolom, hogy aggodalomra nincs ok, bár pontosan nem tudom mit értesz "mutogatás" alatt, de ebben a korban ez teljesen normálisnak tekinthető, ugyanis életkori sajátosságnak számít. Nem tudok arról egyébként, hogy az általad említett, nagypapa által gyakorolt szokás öröklődő lenne, erre semmilyen bizonyíték nincsen.
Javaslom, hogy ne szóljatok rá, semmiképpen ne büntessétek meg a kisfiút ezért a szokásáért, inkább amennyire lehet, figyelmen kívül kell hagyni, valamint elterelni az ő figyelmét. üdv

- Mályki
Mályki
2007-06-30 11:16:35

Heló,sziasztok!!

Ezt az oldalt nincs kedve valakinek lefordítani?Elég részletesen ir a Tourettről csak nekem nem az erősségem a német.:(Vagy legalábbis az első bekezdés alatti ábrán van a kezelés.És elég dologokat ir rá.Marijuana,antibiotikum...meg hasonlók..Köszönöm

- Mályki
Mályki
2007-06-30 11:26:36

Bocs de nem engedi az oldalt belogolni.Csak összejön valahogy..

- Mályki
Mályki
2007-06-30 11:29:28

a www.tourette.de oldalon bal felén ott van hogy behandlung des TS.Itt irnak elég érdekes dolgokat.Csak nem vágom mit.Szép napot!!

- Cintia
Cintia
2007-07-02 16:20:55

Szia Mályki!

Talán olvastad már a másik fórumon, de ha mégsem, ez az oldal nagyon hasznos, le tudod vele fordítani amit szeretnél.

www.webforditas.hu

- Cintia
Cintia
2007-07-02 16:47:31

Bár most olvasom figyelmesebben, hogy egy német oldalról van szó. Azt hiszem a webforditas.hu-n csak angol oldalt lehet.

- istván Bárból
istván Bárból
2007-07-10 21:54:46

Tamás fiam 16 éves, fevarint és risperdált szed.3szor volt már a vadaskertben, már tudom mi a tünetcsoport ,de nehéz a mindennapikomfliktusokat megélni. Hab a tortára hogy eddig támogatott risperdál árát felemelték, jelenleg 3000ft-ért lehet megkapni.ki tud nekem tanácsot adni, hogyan harcoljunk tic-ekkel ha még agyógyszerek beszerzése is problémát okoz?
komfliktusok

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-07-13 15:52:47

kedves István,
a gyógyszeres terápia mellett lehetőség van pszichoterápiára is, melyet itt a Vadaskertben szakképzett pszichológusok végeznek. A pszichoterápiák egyik legfontosabb része a pszichoedukáció, mely során információt szerzünk a TS természetéről és tájékoztatjuk a közeli/fontos környzetetet is. Ez azért nagyon fontos, mert maga a tudás egy lényeges kontroll funkciót ad az érintettnek. Ezen kívül vannak különböző viselkedéses és kognitív terápiás technikák, melyek segítségével befolyásolhatók a tünetek. Ilyen pl. a monitorozás, mely a tic-ek tényszerű megfigyelését és feljegyzését jelenti, illetve az olyan környezeti hatások (érdeklődés, hobbi, stb.) megtalálása melyeknek tic-csökkentő hatásuk van. A fontos az, hogy a család megtanulja elfogadni valamilyen szinten ezt az állapotot és ne a problémára, hanem az élet más, fontos és az egyén szempontjából építő területeire is koncentrálni tudjon. Hogy ne a tic-ek irányítsanak...

- istván bárból
istván bárból
2007-07-19 21:54:44

egy levelet már elküldtem a klubba de nem sikerült a küldés igy most hozzászólásként irok nektek .Kérésem a következő, ha van segitő szándékotok akkor IRJATOK LEVELET a Tamás fiamnak ! !hátha betud kapcsolódni a levelezésbe hátha megismeri a saját problémáját, hátha több információhoz jut , igy hasznára válik és nemegywdül akar harcolni a kényszerek ellen. Irtam már hogy 3-szor vot a vadaskertben, az un. barátai már kipöckölték a társaságból egyedül kinlódja végig avakációt, .Nehéz amindennapi feladatokba bevonni tüzdelt visszautasitó, a viselkedése ,a szülői segitség ezen a ponton már megbicsaklik inkább kiszolgálói vagyunk a kényszereknek mint tompitói,Erre talták ki azt a kifejezést, hogy a BÁNTALMAZOTT SZÜLŐ.Irjatok a tamaslaki@citromail.hu cimére kédezzetek tőle ,segitő szándéku leveleket megkösszönném, Nagy reményeket füzök a klubb tagságához.!!

- janka
janka
2007-07-23 16:33:23

Kedves Zsanett!
Majdnem hat eves kislanyomnal par honappal ezelott jelentkeztek a morgasos tunetek, es kb 1 honappal ezelott, egy ovodai szerepleskor vettem eszre eloszor, hogy nagyon pislog, ill. csuklas szeru rangasokat produkal, grimaszol. Most a nyaron (stresszmentes idoszakban) a pislogas elmaradt, de a csuklas es grimasz rendszeresseggel allandoan fennall nala. Az orvos megallapitotta a tik-et es Tiapridalt irt fel neki. Kerdeznem Ontol, hogy mi a velemeny ezzel a gyogyszerrel kapcsolatban. Okoz-e egy ilyen kis gyereknel mellekhatasokat, addikciot. Elore is nagyon koszonom a velemenyet.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-07-24 14:40:50

Kedves István
A kényszerek kiszolgálása általában csak megerősíti a viselkedést, ezért azt szoktuk tanácsolni, hogy amennyire lehet, a család ne vonódjon bele a gyermek kényszereibe, ne szolgálja ki azokat, próbálja meg inkább a figyelmet elterelni róla. Ezzel kapcsolatban a környezetváltozás jó terápiás hatással bírhat, valamint mindenképpen ajánlom, hogy vegyenek igénybe családterápiás segítséget, ahol tanácsot kaphatnak arra vonatkozólag, hogy hogyan kezeljék a tüneteket a családon belül. Szeptembertől indul újra a klub itt a Vadaskertban (a hónap utolsó pénteke 15:00 óra), nagy szeretettel várjuk az egész családot.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-07-24 14:49:02

Kedves Janka,
A Tiapridalt viszonylag széles körben alkalmazzák tic-ek kezelésében, de a gyógyszereléssel kapcsolatos kérdésekben a gyógyszert felíró kezelőorvossal kellene konzultálnia. Annyi azonban biztos, hogy viszonylag alacsony dózisban ezeknek a gyógyszereknek nincs igazán súlyos mellékhatása. De ha mégis valamit tapasztalnak, akkor keressék meg kezelőorvosukat.
A legfontosabb amit most tehetnek, hogy megfigyelik a tüneteket, hat-e egyáltalán rá a gyógyszer, milyen körülmények között jelentkezik, melyek azok a tevékenységek, amikor nincs, stb. Szóval egy tic-térképezést ajánlok, TS-ről csak akkor beszélhetünk, ha minimum egy évig fennállnak komplex motoros és vokális tünetek. Addig csak átmeneti tic zavarról van szó, mely sok esetben pár hónap alatt elmúlik.

- anya
anya
2007-07-30 12:21:07

9éves kisfiam pislog,hunyorog,torokhangokat hallat(tic-kel)ezért a gyerekek csúfolják,ő pedig egyre vadabb.Úgy érzem beleestünk a 22-es csapdájába.Az eddigi kezelések kudarcot vallottak.Nincs barátja,mert a környezetét idegesíti a tickelése.Segítsen már valaki!Veszprém megyeiek vagyunk.

- Janka
Janka
2007-07-31 12:35:57

Kedves Zsanett!
Nagyon koszonom a valaszt.
J

- Mályki
Mályki
2007-08-02 15:23:30

Sziasztok!!

Tényleg érkezik a Seroquel injekció??Nekem a Seroquel vált be legjobban az erős tikkjeimre,csak abbahagytam mert annyira belassította az agyam hogy nem birtam gondolkodni és folyamatosan álmos voltam tőle.Este bevettem a gyógyszert másnap 10 ig szó szerint nem voltam képben.Lehet a havi 1x injekcióval másképp jönnének a mellékhatások.Előre is köszönön!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-08-07 21:31:49

Kedves "anya",
Sajnos a csúfolás talán az egyik legnagyobb probléma amivel a tic-elő gyermekeknek meg kell küzdeniük. Ebben úgy segíhetjük, hogy nyíltan beszélünk vele erről és megtanítjuk arra, hogy hogyan tudja megvédeni magát a csúfolással szemben. Ezzel párhuzamosan a tanárral is fontos beszélni, aki a nap nagy részében ott van vele és mint egy szövetséges, segíthet abban, hgoy ne egyedül kelljen megküzdenie a problémákkal. A társakkal is fontos beszélnie, lehet tartani egy ismeretterjesztő osztályfőnöki órát a tic-ekről, hiszen legtöbbször a csúfolás oka az, hogy nem ismerik a tünetegyüttest. Ez általában nagyon sokat segít a mindennapokban.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-08-07 21:32:53

Kedves Mályki, sajnos nem tudom, kérlek kérdezd meg erről a kezelőorvosodat.

- Kovács Lilla
Kovács Lilla
2007-10-04 19:58:32

Kedves Zsanett!
Véletlen találtam rá erre az oldalra,és szimpatikusnak tűnő válaszaid miatt gondoltam talán én is feltehetnék egy-két kérdést neked.Van egy 17 éves lányom,aki kb fél éve furcsa kényszeres viselkedést mutat.Minden szót,gondolatot,vagy beszélgetést úgymond legépel a kezével.Nem igazán zavar senkit,rajtam kívűl,és persze néha a leányzót,hiszen van ,hogy estére nagyon fáj a keze.Észre vettük,hogy minél idegesebb,annál gyorsabban csinálja,és külön szabályokat állított fel a dologra.Nem igazán tudom mit lehetne kezdeni vele,hogy ezt le kell -e valahogyan állítani,vagy hagyjuk ,hogy talán magától abba hagyja.Kérlek ha lehet adj nekem tanácsot.Sajnos a pszihológia az a fajtája az orvostudománynak,ami kissé megkeserítette már az életemet,de ennek a lányomhoz nincs köze.Ő még nem járt sem ezzel,sem mással orvosnál.Nekem voltak bizonyos problémáim,ami miatt kissé húzodozom a pszihiáterektől.De a te véleményed nagyon érdekel,és kérlek ha lehet írd meg.Köszönöm :Lilla

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-10-10 13:52:20

Kedves Lilla,
Sajnálom hogy nem volt jó tapasztalatod eddig a pszichiáterekkel, remélem ez változik a jövőben. Egy kényszeres tünettel akkor kell foglalkozni, ha zavarja az illetőt, illetve a környezetét. Mivel a lányod tünete nem annyira "látványos", hiszen gondolom el tudja rejteni sokszor ezt a tünetet, előfordulhat hogy nem annyira feltűnő. Ha igaz, hogy minden szót, gondolatot legépel a kezével, nyílvánvalóan nagyon sok időt, energiát stb. elvesz más tevékenységektől és hosszú távon ez komoly funkciókárosodást okozhat az életében, nem beszélve a szorongásról, ami ezzel a tünettel járhat. Ebben az esetben fontosnak tartom, hogy egy részletes viselkedéstérképezés történjen, hiszen lehet hogy van más zavaró tünete is, amit eddig nem vettetek észre. A jó hír az, hogy a kényszeres tüneteket jól lehet kezelni (általában kognitív-viselkedésterápiás módszerekkel), erre van mód és lehetőség a Vadaskert kórházban. Nem tudom merrefele laktok, de egy személyes találkozást mindenképpen javasolok az ott dolgozó kollégákkal, akik segítenek eligazodni a továbbiakban. Kérlek hívd fel a kórházat időpontért telefonon, nyugodtan hivatkozz arra, hogy itt már beszéltünk erről. üdv.

- Patricia
Patricia
2007-10-16 13:01:45

Kedves Zsanett!

Véletlenül találtam rá erre az oldalra. Pislogásra kihozta ezt a lapot. Van egy 3 éves kisfiam. Két hete vettük észre hogy pislog. Valamikor folyamatosan valamikor napokig nem. A szemészorvos alergiás kötöhártya gyulladást diagnosztizált. Kapott rá cseppet de nem változott. Mi tic re gyanakszunk. Igazából a gyermekorvosunk se tudott mit momdani csak azt, hogy figyeljük. Egy mozgékony tanulékony gyerek. Most megy ovódába. A gyermekorvos azt is említette hogy esetleg az ovódától való félelem váltja ki nála ezeket a pislogásokat. Mióta csinálja ezt figyelem. Volt hogy napokig nem csinálta utána meg folyamatosan. Kérem adjon tanácsot mihez kezdjünk merre induljunk el ezzel a próblémával. Köszönettel: Patricia

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-10-26 22:36:03

Kedves Patricia,
aggodalomra semmi ok, fiúknál ebben a korban igen gyakori az ilyen tünet, ilyenkor még nem igazán kell vele érdemben foglalkozni. Nagy valószínűséggel elmúlik, egyetértek a gyermekorvossal, hogy figyeljék meg, hogy hogyan változik, illetve van-e más hasonló tic tünete. Ha ez hosszú időn keresztül fennmarad, a Vadaskert Kórházban a tic-Tourette szakambulancia specifikusan ezzel a problémával foglalkozik. Üdvözlettel

- Patricia
Patricia
2007-10-30 08:14:23

Kedves Zsanett!

Köszönöm szépen a válaszodat. Megnyugtatott. Továbbra is figyeljük a gyerköcöt és ha kell akkor tovább lépünk ahogyan ajánlottad.

Üdvözlettel: Patricia

- Gabi
Gabi
2007-11-12 09:13:31

Kedves Zsanett!
Kisfiam most 5 éves. 2 éves kora előtt kezdte, ha elmélyülten játszott illetve valaminek nagyon örült akkor repkedő mozgást végzett a kezével. Akkor elmentünk pszichológushoz, neurológushoz, azt mondták hogy semmi baja, majd kinövi. Sajnos azóta is csinálja, most újra végigjártuk vele a pszichológiát/neurológiát.A neurológián tic túlmozgást állapítottak meg és azt tanácsolták hogy tükör előtt naponta kétszer gyakoroljuk a "repülését". Sajnos nem vált be. A pszichológus szerint nem elég laza a gyerekem és ezért a felgyülemlett feszültséget ezzel a mozgással vezeti le. Azt javasolta hogy fejlesszük a nagymozgását és a rajzkészségét. Sajnos én azt gondolom hogy egyik módszer sem válik be, a kisfiam továbbra is repked. Rövid ideig pislogott is, ezt 3 hét után abbahagyta. Szeretném megkérdezni hogy mit tud tanácsolni, Köszönöm: Gabi

- ElekesTímea
ElekesTímea
2007-11-14 10:55:09

szia Gabi!én magam nem vagyok szakember,de van egy 5 éves fiam aki 3éves kora óta tic zavarral küzd,a bölcsiben kezdődött kummogás,torokköszörülés formájában,akkor elvittem pszichológushoz 3 hónapig jártunk megfigyelte stb...velem beszélgetett stb annyit mondott,hogy nem Tourette sindróma mert én azzal mentem oda hozzá,hogy TS es.Tudom ez nagyon szigorú diagnózis,de sajna az idő azóta engem igazolt.Ts-es.Az össze s lehetséges tünetét produkálta tavaly szeptembertől,decemberig,ekkor volt a legsúlyosabb,hajlongás,bólogatás,az összes vokális és hangadásos tic. jelen volt.Azthittem megőrülök,elvittem gyerekpszichiátriai ambulanciára hát elég furcsán néztek rám, mert ott persze nem produkálta az összes tünetet amiről én ott beszámolta.ATARAXOT kapott,az orvos kérése az volt,hogy szeresssük?! mintha nem azt tennénk,ícsérjük,NE BÜNTESSÜK,hát így kivettem az óvoda kiscsoportjából mert ott sajan olyan óvónénit kaptunk aki állandóan büntette a hiperaktivitása miatt,a csúcs az volt amikor télen kikötötte egy fához sállal mondván nem bírtam vele anyuka,tiszta szégyen nem?ekkor robbantak testszerte a ticjei.A lényeg amiért írok neked ha magad nem keresed a megoldást csak TE tudsz segíteni neki!annyira magam alatt voltam annyit sírtam,hogy mi lesz így vele aztán összekaptam magam és elkezdtem kutatni mi az ami segíthet a gyógyszereket kizárva nehogy már egy ekkora gyerek pszichiátriai gyógyszereket szedjen,ápolónő vagyok van némi fogalmam mivel jár a személyiségére és hogyan hatnak ezek a szerek.Szóval mindent elolvastam amit csak lehet a TS el kapcsolatban,van Ayres mozgásterápia az ott használt eszközök sokat segíthetnek ayres eszköz néven megtalálod az interneten,a legjobb a függő zsák és a forgató tányér,de ki ki megtalálja a maga eszközét.A sport,a mozgás minden nap,Bence fiam úszik, már egy éve önállóan, egyedül görkorcsolyázik,alig kellett tanítani,és máusban elkezdtük a lovaglást,és bíztatom,és dícsérem és ösztönzöm őt ezeknem és csak reménykedem............és nektek szülőknek ekll minden erővel támogatni mert nehéz útjuk lesz és hidd el ahogy a társadalom úgy sem a család sem az iskola sem az óvoda senki nincs erre felkészülve,ez harc,kemény harc a gyerekedért.Nekem még a férjemmel is meg kellett küzdenem,a mai napig ez t teszem,hogy belássa baj van és segíteni kell Bencén.A tükör nálunk sem vált belehet valakinél igen.A ticcec egyébként nem csak feszültség esetén jönnek hanem ha öröm éri akkor is ezt figyeltem meg Bencén.Semmiképp nem szabad rászólni ezek miatt bár néha nagyon nehezen viselem magam is.Olyankor nyugtat om magam nem tehet róla.Hirtelen ennyi jutott eszembe,ha van igényed rá tapasztalatot cserélhetünk mert én csak magammal tudom ezeket megbeszélni mással nem.üdv. tímea és Bence

- ElekesTímea
ElekesTímea
2007-11-14 11:02:25

A vadaskert Bp. ők sokat tehetnek a Tourettes gyerekekért magam is tervezem,hogy elviszem oda Bencét,mi Szegediek vagyunk .Gabinak még annyit az előző levelemhez üzenek,hogy amikor otthon volt bence tavaly 3 hónapot nem járt oviba teljesen tünetmentessé vált és kezelhetővé:és akkor megfogalmazódott bennem,hogy te jó ég ,de hát nem szedhetem ki a világból őt,hogy semmi stressz ne érje,mert akkor tünetmentes.Most megint erősödnek a ticjei,lehet a téli bezártság miatt,tavaly is így nov.dec. táján robbant ki.el kell fogadni ilyennek nem tudsz mást tenni.tímea

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2007-11-26 12:28:10

Kedves Gabi,
nagyon sokat tud segíteni, ha meg tudod osztani aggodalmaidat, félelmeidet más, hasonló helyzetben levő szülővel, hiszen ők a tapasztalataikkal sokat tudnak nyújtani neked. (és itt én is megköszönöm Tímeának a segítségét..:) A repkedés nem specifikus tünete a TS-nek, előfordulhat de ha más tic jelenség nem társul, akkor nem feltétlenül TS-ről van szó. Ezzel kapcsolatban jó lenne ha a Vadaskertben kérnél egy időpontot, hogy tisztázni tudják ezt a tünetet. Egyébként, ha igazából nincs más "furcsaság" mellette és nem zavarja a mindennapi életet (nem okoz szenvedésnyomást) akkor legjobb annyira figyelmen kívül hagyni amennyire lehetséges. A sport és a rendszeresség mindenképpen hasznos, azt továbbra is javaslom.

- PandaP
PandaP
2007-12-16 22:15:41

Kedves Zsanett!Rég kerestem egy ilyen klubot! Több helyen próbáltam összegyűjteni az ilyen embereket, de nem ment. Végre itt vagytok! De van egy fájdalmam:a VAdaskert telefonosa nyáron még nem tudott erről a Klubról, én meg nem kerestem rá...:-((( pedig nagyon szükségem lett volna rátok...:-(((((((
Szóval én 34 éves nő vagyok és kb. 6 éves koromtól tikkelek. Ezek nálam izomhúzódási kényszerekben jelentkeznek, mindössze tini koromban volt 1 évig rángásom.Sajnos még mindig nem sikerült őket megfelelően elfogadnom, ezért nagyon feszültté tesznek, holott néha alig láthatóak.Furcsa közérzettel járnak. Szociális fóbiás lettem miattuk. Egy teljes élet éléséhez teljesen el kellene őket fogadnom.
Remélem, ez a klub sok jó ötletet ad! Nagyon érdekelne egy klubos összeülés!!!Üdvözöllek Téged és minden kedves Sorstársam!

- PandaP
PandaP
2007-12-16 22:34:38

Kedves Zsanett!Most látom, milyen rég óta vagytok!!Hú, még szomorúbb vagyok..:-((, viszont nagyon boldog is, hogy végre itt!
Kérdezném: én is TS-es vagyok a fent leírt tapasztalásaim alapján, vagy csak krónikus tikkelős?
(nem rángok,"csak" izomfeszítési kényszereim vannak, de szinte mindig!hú, ez is kemény) Én néha teljesen gyógyszermentes vagyok, néha antidepit szedek kevés szorongásoldóval-de ez a hangulatom miatt..
Vidéken vannak klubok, vagy csak Bp.-n? Ha nincsenek, akkkkor is fel fogok menni,ha meghívtok!

- PandaP
PandaP
2007-12-16 23:10:27

MÉg egy: a tinikori rángásaim miatt lettem szoc.fóbos, úgy szégyelltem..csúfoltak is. Ugyanakkor egyik férfi rokonom(akitől örököltem) sokkal erősebb tikkekkel híres, elismert ember, eszébe sincs szégyellnie magát. Hogy tudnám magam jobban megszeretni??????????????????
NÉha annyira feszítenek ezek az izmok, hogy majd szétmegyek, ilyenkor tekergetem magam rendesen! Az meg látványos...hú, akkor tök ideg leszek..akkor meg szoc.fóbozok is...és előjön az ekcémám is..ördögi kör...Zsanett!
Ugye él ez a klub még?

- Mályki
Mályki
2007-12-18 09:07:24

Üdv a klubban PandaP.Én 27 vagyok 11 éves korom óta szenvedek vele.De valahogy most vagyok a csucson.Mindennap egy kinszenvedés.Ez van.Várom hogy jobb legyen.Szép napot..!

- PandaP
PandaP
2007-12-18 21:02:22

Kedves Mályki!Kösz az üdvözlést!!
Nagyon erősek a tikkjeid?
Gondolom, nem ezektől szenvedsz annyira, inkább a SZÉGYENTŐL.Jól gondolom???
Van egy ügyvéd pasi, akit ismerek.
Hatalmas tikkjei vannak.(hangadás, fejrángás, hasrángás, fogcsattogtatás kb. percenként) Absz. NEM TÖRŐDIK VELE!Keresi a sok pénzt, nőzik, minden és még szemtelen is...röhög a világba... Másik eset: a rokonomnak, mint nekem is, izomhúzódós tikkje van, de neki hangadása is van!(az izomhúzódáson lehet uralkodni valamelyest)tök ismert, szeretett ember, a nők ostromolják, rengeteg barátja van, a társaság központja és...az emberek nem törődnek a tikkjeivel, mert ő imádja magát!
Na,AZ ÖNIMÁDATOT KELL MEGTANULNUNK!Ugye? Neked is, vagy nálad más a helyzet?
Baráti ölelés:PandaP

- Mályki
Mályki
2007-12-19 13:29:40

Szia Panda!

Jó dolog ha az ember ilyen könyen elfogadja.Sajos én nehezebb eset vagyok ilyen téren.Régen mindig a társaság központja voltam jódekdvü csajozós srác voltam.Olyan 19 éves koromtól erősödtek fel a tikkjeim.Akkor éreztem ugy hogy 360 fokos fordulatot vett az életem.Nehéz megszokni hogy nevetnek rajtam,meg vagyok feszülve a társaságban,és hogy folyamatosan a tikkjeim ellen küzdök.Amik ugyebár nagyon erősek.Ugrálás fejrángás,hangadás,hasrángás ja meg mindezek mellett folyamatosan nyugztalan vagyok ami csak elöhozza a tikkeket.Figyi van msn ed?Dumcsizhatnánk erről arről.Tetszik ez az ügyvéd story.Szóval jó lenne ha lenne.Na szép napot mindenkinek!

- PandaP
PandaP
2007-12-19 21:15:14

Szió!
Sztem van, de nem tudom,hogy hogy kell használni..:-( De valami chat-os helyet megbeszélhetnénk.Hogy kellene ezt lebonyolítani?
Az ügyvédes sztorit szívesen elmondom. Kár, hogy magát a pasit nem merném megszólítani, hogy jöjjön ebbe a klubba...
+1 story:Egy komoly TS-es fiúról volt szó egyszer a Fókuszban. 18 éves, ráng a feje, meg ad vmi hangot, de szeretik az osztályban, autót vezet, barátnője van, stb.

Nagyon megértelek és együttérzek veled!
Reméljük, hamarosan tudunk tenni erre az egészre! Na, hogy dumcsizunk?


- Mályki
Mályki
2007-12-22 20:28:53

Oké.Mi a freemail cimed?Megdumáljuk a részleteket.Szzia

- Molnár Manassé
Molnár Manassé
2007-12-27 14:54:03

Szia Panda!

Engem láthattál a tv-ben, mert amikor szerepeltem benne, akkor olyan 18-19 éves lehettem, és a többi is igaz rám, amit leírtál. Az igazat megvallva, én is szeretnék valahogy beszélgetni veled, úgyhogy az lenne jó, ha mindenki fel tudna jönni msn-re, és konferencia beszélgetéssel tudnánk csevegni! Gondold meg, majd még írok, ha kíváncsi lennél valamire! Üdv!

- Pandapam
Pandapam
2007-12-27 20:40:57

Kedves Manassé és Mályki!

Manassé, igen, te vagy az, akiről írtam az előző hozzászólásomban. TE szerintem Málykinak sokat tudnál segíteni!Sztem teljesen hasonló cipőben vagytok!
Freemail címem: pandapam@freemail.hu
ELnézést- a karácsony és a párválasztás elsodort-eddig nem voltam itt...

- Pandapam
Pandapam
2007-12-27 20:45:58

Kedves Manassé!
Őszinte elismerésem ahhoz, ahogy a TS-edhez viszonyulsz!Nagyon szimpatikus voltál a Fókuszban sztem mindenkinek, aki csak látott! Le a kalappal!
Holnaptól okés az msn-em!
Írj majd, hogy hogy's mint.
Hátha megtanuljuk kezelni a kisebb, vagy nagyobb "cuccosainkat"!

- Mályki
Mályki
2007-12-30 13:47:20

Sziasztok!!

Megmondaná nekem egy TS es hogy az alkohol nála milyen hatást fejt ki a tikkekre?Nálam alapjában a szorongást csökkenti viszont a tikkeket erősiti.Nagyon.Tényleg kiváncsi lennék rá.Állitolag a szorongás a TS mozgatórugója.Szerintem is.Pnadapam te hogy vagy a kérdéssel?;-)Még mindig nicns MSN?Oldjuk már meg valahogy.Segitek...

- Pandapam
Pandapam
2007-12-30 16:43:21

VAn msn-em!
Mályki megírtam a mail címedre! De sztem Manasee tudná mondani a tutit, mi kissé be vagyunk keseredve...lehet, hogy csak elkeserítenénk egymást... A hármas msn-re szavazok!

Nekem az alkohol nem erősíti a tikkjeimet(de nálam ingerként van a tikk, feszítésben, nem rándulásban).VAn, amikor teljesen ellazít, vagy old, de egyes esetekben semmit nem tesz.
Nagyon szurkolok a mihamarabbi hármas dumcsinak!

Manassé, Manassé! Jelentkezz!! Kapcs, ford!

- Tajpan
Tajpan
2008-01-02 19:50:46

Ha már így beindult az msn csere, ki teszem én is:D.
diomedesz@hotmail.com

Akinek van kedve beszélgetni vegyen fel nyugodtan:).

További szép napot!

- Gábor (Nyíregyháza)
Gábor (Nyíregyháza)
2008-01-21 18:20:28

Szia Zsanett!

Én Nyíregyházán élek,ahol sajnos a környéken sehol nem foglalkoznak ezzel a betegséggel. 30 éves leszek lassan, és sajnos egyre erősebb tüneteim vannak.(Hozzáteszem időnként normalizálódik) Nem vagyok biztos benne, hogy Tourette szindróma, de talán ennek a tünetei hasonlítanak a legjobban az enyéimre. Idáig megpróbáltam kontrollálni, de sajnos lassan kezdem feladni. Elsősorban egy kényszeres pislogás, ami stressz hatására erősödik. Tenyér és végtag dörzsölés (ami általában megnyugtat). Papírok sarkainak söndörgetése, különböző izületek
(nyak, állkapocs, csuló, lábfej) állandó feszegetése. Ezek a legszembetűnőbb panaszok. Ehez még társul az időnkénti depresszió és memória zavarok, plussz hab a tortán az olvasási zavarok.
Felvettem a kapcsolatot egy debreceni neurológussal, aki nagyjából ismerte a Tourette tüneteit, de nem igazán volt képben. Mondta, hogy további vizsgálatok után lehetséges a gyógyszeres kezelés, de nem volt valami meggyőző. Sajnos munkakörömből adódóan egész nap ügyfelekkel beszélek, tehát el lehet képzelni mennyire kellemetlen ez a dolog. Estére abba fáradok általában bele, hogy egész nap megpróbálom visszatartani és ellenörzésem alatt tartani ezeket a tüneteket, kisebb-nagyobb sikerrel.Már az is félsiker lenne, ha tudnám pontosan, mi a bajom és hogy tudom kordában tartani lehetőleg "vegyszerek" nélkül. Szerintem aránylag egészségesen élek, de legjobban egy kevés mértékű alkohol tudja legjobban megnyugtatni estére az idegeimet. Természetesen ez nem megoldás, főleg azért mert napközben a legdurvább. Kérlek amennyiben tudsz tanácsokkal segíteni, vagy ismersz valakit ezen a környéken aki komolyabban foglalkozik ilyen problémákkal, nagyon meg köszönném a segítségedet. Előre is hálásan köszönöm a segítséget!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-02-07 11:52:34

Kedves klubtagok!
Először is elnézést kérek, hogy ilyen sokáig nem jelentkeztem, de kisfiam született és nem sok időt hagyott nekem a blogolásra:)
Örülök, hogy igy egymásra találtatok, remélem sikerült beszélnetek is. Pandapam, szeretettel várunk a klubba, én most nem tudom vezetni, de kolléganőimet (Farkas Luca, Bognár Emese és Kenézlői Eszter)megkeresheted a Vadaskertben, minden hónap utolsó péntekén van foglalkozás, segíőcsoport. Mályki, az alkohol általában tényleg a szorongást csökkenti, ezért közvetetten a tic-ekre is jótékony hatással van egy-egy pohár bor pl. Viszont szerintem ha egész nap feszülten tartod vissza a tic-jeidet, az erre fordított energia, izomfeszülés is csökkenhet az alkohol hatására, igy már nem lesz olyan hatékony a tic-visszatartás ezért jelentkezhetnek fokozottabban. Szerintem próbáld ilyenkor az úgynevezett "erőltetést" vagyis akarattal meghatározott számú tic-et produkálj egyedül egy helységben ahol senki nem zavar, kifárasztva ezzel a tic-eket. Ez csak egy tipp, amit érdemes kipróbálni, lehet hogy bejön.
üdv

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-02-07 12:00:28

Kedves Gábor,
A tünetekkel inkább egy pszichiáter kollégához fordulnék, esetleg kognitív pszichoterápiában jártas klinikai szakpszichológushoz, ugyanis ebből a rövid leírásból inkább kényszeres jellegű problémáról lehet szó, amihez egyébként társulhatnak tic-ek is. Átmenetileg a gyógyszeres kezelés is segíhet, javaslom a szorongás csökkentésére keress fel szakembert, sajnos nem ismerek senkit személyesen arrafele, de mint már emlíettem inkább pszichiáter vagy pszichológus kollégát keress. A legjobb terápia a kényszeres-szorongásos tünetekre az úgynevezett kombinált (gyógyszeres és kognitív pszichoterápia) bizonyult. Üdv

- Mályki
Mályki
2008-02-27 18:58:06

Szia Zsanett!!
Sajnos nagyon rosszra fordult az állapotom az utóbbi 1 évben,elvesztettem a bnőmet és a munkahelyemet is.Mai napot folyamatosak a tikkek,abszolut nem tudom őket kontrollálni,úgy érzem hogy segitségre an szükségem.Melyik korházat ajánlanád?Nyírőben feküdtem utoljára de lehet azóta már van valami speciálisabb korház.11 éves korom óta tikkelek de még soha nem volt ennyire a mélyponton.Valaivel együtt vagyok egy közegbe 1 perc alatt megállapitja hogy komoly problémáim vannak.Itt helyben nem ismerik ezt a dolgot ugy érzem többet ártottak az állapotomon.Hogy milyen városban van a korház az nem lenne pröobléma.Voltam már Szegeden és Pesten is.Amugy gratulálok a gyermekedhez!Válaszod előre is köszi,szép napot mindenkinek!!!

- Heli
Heli
2008-03-02 22:32:18

Kedves Zsanett!
Kb. 10 éves koromban kezdődött nálam ez a betegség (illetve valószínűsítem a leírtak alapján, hogy nekem is TS-em lehet). Nekem krákogással kezdődött, az orvos, akihez anyukám annakidején elvitt semmit nem tudhatott erről a betegségről, mert kivetette a mandulám, hogy az lehet a gond. Természetesen a műtét nem oldott meg semmit, bár egy ideig a műtéti fájdalmak miatt nem mertem krákogni :-)
Később a krákogás elmúlt, majd jött helyette a pislogás, aztán fejrángatás, orrhúzogatás, kicsit később kb. 14 éves korom környékén jött az ún. hümmögés, ami eléggé idegesítette a közvetlen környezetem. Itt hozzátenném, hogy társaságban nekem ez nem igazán mutatkozott meg, inkább csak a családom tudott a dologról.
Volt egy rövidebb időszak, amikor elmúltak a tünetek, kb 1 év.
De sajnos újra jelentkeztek, megint más persze :-) Jelenleg olyan tünetekkel küszködök, hogy a torkommal furcsán hangosan szívom a levegőt, de ezt is csak itthon, barátomat már rettenetesen idegesíti...és engem is. Próbáltam abbahagyni, de hiába, egy rövid ideig tudom csak visszatartani. Sajnos mér 30 éves elmúltam, ezek szerint kinőni már nem fogom.
Hogyan lehetne rajtam segíteni, vagy esetleg lehet -e a jelenlegi tünetem befolyásolni oly módon, hogy valamilyen más formában jelentkezzen, ami nem ennyire zavaró. Mi a magyarázata annak, hogy nálam ez csak a közvetlen családi környezetben jelentkezik, ha társaságban vissza tudom magam fogni, akkor itthon miért nem?
Várom aválaszod és előre is köszönöm a segítséged.

- egy anya
egy anya
2008-03-05 12:46:04

Kedves Zsanett!
8 éves kisfiam van.2.5 éves korába vettem észre hogy köszörüli a torkát.A gyerekorvos azt mondta rendben van a torka és ez egy rossz szokás.Később kb.4 évesen elkezdte ráncolni a homlokát,hümmögött.Ezek a tünetek nemsokáig tartottak pár hétig talán.6-7 évesen aztán észrevettem hogy furcsán pislog,hunyorít,grimaszol,néha húzogatja a nyakát.egy idő után azonban újra eltüntek a tünetek,nem tudom már mennyi időre,de szinte elis felejtettem őket.Szeptemberben kezdte az iskolát és most szólt a tanárnéni hogy miket csinál.ugyanazt mint 6 évesen.Újjabb tünet nem jelentkezett,a gyerekorvos azt mondta hogy ticcel az iskolai izgalom miatt.Ez lehetséges?engem nagyon aggaszt hogy milehet!Az osztály eggyik legjobb tanulója.mielőtt előjött,részt vett egy versmondó versenyen és nagyon izgúlt.Szeretnék tisztán látni ebben a kérdésben azok után amit a honlapotokon olvastam!Remélem nem szindrómás és kinövi!Annyit még,hogy kiskoromban én is ticcelhettem:sűrün pislogtam,ma is késztetést érzek erre,és hogy a gyomromban egy rángást,de csak ha egyedűl vagyok ,tudom kontrolálni.Elnézést a sok sorért!Nagyon várjuk a válaszát!Előre is köszönöm!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-03-18 11:33:30

Kedves Mályki, nagyon sokat segítene neked, ha el tudnál járni egy terapetuához, aki segít abban, hogy hogyan küzdjél meg a betegségeddel. Ez nem egy heti vagy kétheti kezelést jelent egy kórházban, hanem kicsit hosszabb távú befektetés lenne. A betegséggel való jó megküzdés közvetett módon csökkentené a tüneteidet is. Egyébként sajnos nem tudok olyan specifikus felnőtt osztályt ahol a Tourette-szindrómával foglalkoznak kiemelve, de a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáját (http://dataweb-systems.hu/usnhu/index.php?option=com_deeppockets&task=contShow&id=99&Itemid=264 ) tudom ajánlani.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-03-18 11:40:55

Kedves Heli, nagy szeretettel várunk csoportjainkon, melyeket minden hónap utolsó péntekén (15 órakor)tartunk a Vadaskert Kórházban. A részvétel teljesen önkéntes és ingyenes. Segít megküzdeni a tünetekkel és választ ad számtalan kérdésre is a TS-sel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy nálad viszonylag enyhe lefolyású a betegség, és az hogy valaki hol és mennyi ideig tudja visszatartani, nagyon változó lehet. A hullámzó lefolyás és a tünetek váltakozása is hozzá tartozik a TS természetéhez. Általában jellemző azonban, hogy azok, akik közösségben visszatartják a tic-eket, otthon, a megszokott biztonságos környezetben tüneterősödést mutatnak, hiszen itt elengedhetik magukat. Ez teljesen normális és a közvetlen környezetet tájékoztatással és a TS-ről való ismeretek gyarapításával lehet megnyugtatni, hiszen ők is biztos aggódnak emiatt.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-03-18 11:50:29

Kedves anya, aggodalomra nincs ok, a fiúknál gyakran jelentkeznek tic-ek. A TS diagnózisa, mint szindróma csak a tünetek együttes jelenlétére utal (minimum egy évig komplex motoros tic-ek és hangadások is), de természetesen a TS lehet nagyn enyhe és szinte észrevehetetlen is. A részletes tünetfelmérés végett kérjen egy időpontot a Vadaskert Kórház ambulanciáján. A tic-ek hátterében örökletes tényezők is állnak de környezeti hatások is erősíhetik a tünetket. Fontos azonban tudni, hogy nem az iskolai szavalóverseny volt az oka a tünetek megjelenéséenk, azok egyébkent is jelentkeztek volna egy másik stresszforrás hatására. Ezzel ugyanúgy lehet élni, nem kell a gyermeket túl óvni emiatt, hiszen fontos az is hogy az ember tanuljon meg megküzdeni a nehezebb helyzetekkel az életben. Ez egyébként nagyn gyakori, hogy az iskolával és a teljesítményszorongással együtt jelennek meg a tic-ek, ezért próbáljuk meg azt csökkenteni (akár egyéni terápiában) és a közvetetten tic csökkentő hatású lehet.

- ÉnxD
ÉnxD
2008-03-25 13:27:57

Aki Tikk-es azok vegyenek fel msn re , legalább beszélhetnék olyanokkal akik nem gúnyolják azért az embert mert valami baja van!
címem: azsuzsi10@citromail.hu
másik:zsuzscsy95@hotmail.com
na sziasztok

- Bősze Szonja
Bősze Szonja
2008-04-01 09:43:35

Kedves Zsanett, kétségbe esve keresem 5 éves kisfiamnál jelentkező rángatózások, sóhajtozások, torokköszörülések kiváltó okát. Egy évvel ezelőtt kezdődtek ezek az idegesítő jelek. Először folyton a torkát köszörülte, krákogott, holott nem volt megfázva. Természetesen fül,-orr gégész is látta, azt mondta egészséges. Aztán abba hagyta és elkezdett hunyorogni, sűrűn pislogni. 3 szemorvos is látta, egyik sem talált semmit. A Heim Pálban azt mondták, hogy pszichés eredetű lehet, elképzelhető, hogy nyomás nehezedik rá, merthogy jön a kistestvére. Nyáron újabb szokással lepett meg minket. Minden előzmény nélkül, nyugalmi állapotban olyan mély levegőket vett, mintha nem kapna elég oxigént. Természetesen azonnal mentünk pullmonológushoz, ahol kiderült, hogy allergiás, és egy megfázás után súlyos asztmás hörghurutja is lett, ami egész tavalyi ősz-téli időszakot végig kísérte. Azt hittük, hogy végre megtaláltuk a krákogás és nehéz légzés okát. Azonban idén január óta asztmás rohama nem volt, tünet mentes, aminek nagyon örülünk, viszont visszatért a mélylégzés. Februártól ismét előjött a pislogás, de ezt már szem rángatózásnak nevezném, amibe a gyönyörű kis arca beletorzul. Amikor 2 hete este ez vállrángatózással is kiegészült, döbbenten meredtünk a picire. A férjem keményen, türelmetlenül rászólt, hogy most már hagyja abba a rángatózást, erre elsírta magát az én pici fiam és azt modta, hogy : Anya, én ezt nem direkt csinálom. Magától rángatózik a vállam! Akkor google-oztam, utána olvastam és nagyon kiváncsi volnék a véleményére, hogy elképzelhető hogy a gyerekemnek tourette szindrómája van? Úgy gondolom, hogy sürgősen tennem kéne valamit, ugyanis már az oviban is szekálják a társai, meg az óvónénik is állandóan rászólnak. Nagyon várom válaszát! Előre is köszönöm!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-04-02 16:10:19

Kedves Szonja, kérem keresse meg munkatársaimat a Vadaskert Kórházban és beszéljen meg velük egy időpontot egy találkozásra. A fent leírt tünetek nagy valószínűséggel tic-ek, de a diagnózishoz természetesen személyes találkozás szükséges. Fontos tudni, hogy tényleg nem direkt csinálja, inkább hagyják hogy szabadon "kitic-elje" magát, ne szóljanak rá semmiképpen. Legyenek megértők és türelmesek vele, es a saját nyelvén magyarázzák el neki, hogy mik ezek a tünetek és biztosítsák hogy nem tehet róla.

- Zoli
Zoli
2008-06-20 12:54:50

Kedves Zsanett!

Én kényszerbeteg voltam, de ehhez sajnos párosult egy motoros tikk.
RendkĂ­vĂźl nehĂŠz egyĂźtt ĂŠlni vele, mert az ember prĂłbĂĄlja eltakarni az arcĂĄt hogy senki se vegye ĂŠszre az esetleges izomrĂĄngĂĄsokat. Nekem az arcizmaim szoktak megfeszĂźlni, ĂŠs ennek oldĂĄsĂĄhoz kell a tikk.
Ez néha durva állkapocsropogtatással jár, viszont az állandó félelem a lebukástól lehetetlenné teszi az ellazulást emberek között. Előbb-utóbb antiszociálissá válik az ilyen ember. Nem tud figyelni a másikra, mert közben saját magát kell kontrolálnia. Különben gyerekkoromban piszkáltam, tekertem és sercegtettem a hajam, szerintem az is egy tikk-hez hasonló pótcselekvés, amiben felszínre törnek az emberben meglévő szorongások, félelmek.
ValahĂĄnyszor stresszhelyzetben vagyok, ez csak tovĂĄbb fokozĂłdik.
Stimulotont és Rivotrilt szedek. Van-e valami tipp vagy javaslat, amitől megoldódhat ez a számomra súlyos probléma?
Számítok mielőbbi válaszára.
Üdvözlettel: Zoli

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-07-03 11:12:38

Kedves Zoli, a gyógyszeres kezelés mellett szükséges lenne pszichoterápiát is elkezdeni, hiszen a kettő együtt bizonyul igazán hatásosnak. A pszichoterápia során megtanulhatja hogy ezekkel a tik-ekkel, kényszerekkel hogyan tud egyutt élni. Ugy latom kialakult már egy ördögi kör, ami azt jelenti, hogy a kényszeres cselekvések elnyomása olyan mértékű feszültséget eredményez, ami növeli a tünetek előfordulását és intenzitását. Ezt a kört kell megszakítani; ebben egy ezzel foglalkozó szakember segíthet. A környezeti stressz csökkentésével általában a tic-ek és kényszerek is csökkennek. Nem érdemes várni a kezeléssel, jobb minél előbb elkezdeni.

- Viki
Viki
2008-07-28 19:16:10

Kedves Zsanett,

A barátom is valaszínűleg TS-s, a tünetei már gyerekkora óta megvannak (vállrángatás, orrhúzogatás, fejnyújtogatás, lábújj mozgatás). Ezen tünetek általában nyugalmi állapotban szembetűnőek (tvnézés, fekvés stb.).Apjának, nagyapjának is vannak ilyen tünetei. A további öröklés kimutatható-e? Illetve mennyi a valószínűsége, h. erősebb, zavaróbb tünetekkel öröklödik.
Válaszodat előre is köszönöm.

- istván
istván
2008-08-22 22:12:55

Egy éve nem néztem ezt az oldalt , nem azért mert elfeledkeztem róla , hanem mert harcoltunk a kényszerek ellen.ujra kezdem az információ gyüjtést, illetve folytatom, keresek olyan kényszeres szülőket akik már tapasztaltak a gyerekükkel együt átélt problémakörben. akik már belefáradtak de ki tudtak mászni ebből a szakadékból, akik kipróbáltak már számtalan módszert és saját hiteles megtapasztalásról tudnának tájékoztatni.i.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-08-26 13:12:52

Kedves Viki,
A TS öröklődése még nem tisztázott, azonban gyakrabban látható fiú gyermekeken mint lányokon, különösen, ha a családban a férfi tagoknak vannak tünetei. A felnőttkori tic-ek már nagy valószínűséggel nem erősödnek, esetleg egyes szituációkban lehet megfigyelni tünethalmozódást. (ahogy mondtad is, bizonyos kontextusokhoz köthető) NAgyon jellegzetes a nyugalmi állapotban megjelenő tic roham, ez azért van, mert ilyenkor a feszült, sokszor öntudatlan visszatartás megszűnik és "pihen" egy kicsit. Nem kell tőle megijedni, teljesen természetes jelenség TS-ben.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-08-26 13:17:17

István,
nem tudom hogy jártál-e már nálunk szülőcsoporton, ahol találkozhatsz másokkal, akik átélték ezeket a problémákat vagy éppen ezzel küzdenek. Tapasztalataink szerint ez a segitő csoport sok hasznos információt és támogatást nyújt a résztvevő felnőtteknek és szülőknek egyaránt. Szeptember utolsó péntekén a Vadaskert Kórházban szerettel várunk délután 3 órától

- istván
istván
2008-08-30 21:37:50

jártam már a fiammal a vadasban de valahogy ez a szülőcsoport nem jutott tudomásomra de most azon leszek hogy ott legyek. A fiam sajnos még rosszabb álapotban van a szobájából egész nap nem bujik ki a gyógyszereket igy vagy ugy de még beszedi, teljesen a kényszereknek él ha ki akarjuk mozditani támadólag lép fel majdnem olyan mint az autisták, tisztálkodás már nem az első vizelési problémák sürüsödnek, a hangadásos a dübörgéses lábdobogás anapi tevékenysége. a tv elől nem lehet elmozditani éjjel egy óráig is nézi másnap egész délelőtt alszik a gyógyszereket van amikor délben kezdi beszedni, a nejem már nem tudja tolerálni a betegséggel kapcsolatos komfliktusokat mondhatni, hogy teljes ideg kimerültség határán van. A fiam próbálja a kényszereit kiterjeszteni szülőkre igen nagy sikerrel, van amikor ki kell menni a szobából mert zavarja a jelenlétünk van amikor beállit egy szekrény elé és nem szabad, hogy elmozduljunk onnan, ha mégis akkor agressziv és kiabálva reklamál, hogy maradjak ott. Egyébként állandó emelthangu beszédstilusa, de normális beszélgetés napi problémák átbeszélésére nincs mód,érzéseit probléma vagy betegség felismeréséröl akezelő orvosa előtt tudk komunikálni, vagy a családterápián. Zsanett azthiszem éppen a te ismertetődön olvastam a Spektrum TV-n megjelent tourettes betegeknek jevasolt nikotin tapaszos megoldásról, amivel kapcsolatban a blog-on is felvetettem a kérdésemet, hoy valyon az a fiatal aki még nem dohányzott az vajon a tapaszok közül melyiket tegye föl először a legerősebbet vagy a leggyengébbet ugyanis nem szeretném, ha ütős lenne az első reakció.ITT RAGADNÁM MEG AZ ALKALMAT, hogy megkérdezzem a DALLOS GYÖGYVÉR DRNŐTÖL nem e lezs a L TAMÁS részére csoport foglalkozás mert ezt az egyet még elfogadja uyanis a nyáron tett kisérletünk két neki futás után sem sikeredet a Szigtvári kórházban megkezdett rehabilitációs kezelésből. Egy egy hetet tudott ott tartózkodni azután haza kellett hozni. üdvözlettel istván a L TAMÁS APUKÁJA.

- Nánásiné Nagy Zsuzsa
Nánásiné Nagy Zsuzsa
2008-09-03 09:23:10

Sziasztok!
Az én 13 éves fiamról, most juniusban állapították meg a Tourette szindrómát, itt a Vadaskert kórházban. Ő Haliperidol cseppet kapott, sajnos sok javulás nem történt nála. Ő idegen helyen semmi tünetet nem mutat, csak minket "tisztel" meg a tickjeive. A kórházi tartózkodása alatt sem tickelt. Itthol viszont nagyon. Bár nekem nem is ezzel van a fő gondom, hanem a viselkedésével. "eredetileg" ő egy nagyon értelmes, szorgalmas, jó tanuló gyerek, de amikor rátörnek a hangulatváltozások, teljesen kifordul magából. Visszabeszél dúl-fúl, és ilyenkor nem tudok vele mit csinálni, csak várom hogy abbahagyja. Nem tudom eldönteni,hogy ez csak a serdülőkor velejárója, vagy a betegsége miatt van? Bár ahogy olvasom az előttem szólókat, másnál is van ilyen probléma. A szeptemberi találkozóra mi is elmegyünk, remélem sikerül majd átbeszélni a problémákat.
Üdvözlettel: Zsuzsa

- istván
istván
2008-09-03 20:29:07

zsuzsa.ATamás fiam rsperdált szed és fevarint,nálunk is az volt , hogy a vadasban nagyon jó volt ott ugye kedvesek voltak a nővérek ápolók, nagyon jól érezte magát ott, tehát a megállapitásom az, hogy az elfogadó és bátoritó szeretet központu segitő hozzáállás kellene ezeknek a gyerekeknek, tudom, hogy ez a legnehezebb mert mikor már az ember az idegkimerültség határáig bizik a javulásban és utána köszönetképpen leorditják a fejedet, hogy takarodj ki a szobámból, meg ha beleszólsz a kényszerek sorába olyan agresziv visszautasitást tapasztalsz ,hogy nem hiszed el hogy ilyen a te fiad.HA TUDNA BALAMILYEN SPORTOT ÜZNI AZ JÓ LENNE IZZADJA KI A TICCEKET FÁRASSZA LE MAGÁT ANNYIRA HOGY EREJE NELEGYEN UGY ESSEN BE AZ ÁGYBA, fusson usszon , ha lehet lovagoljon, vagy legyen egy saját kutyája, ez a siker titka és ehhez egy zsák akaraterő kell és lagalább egy jóbarát akire felnéz és efogadja aszájából az igaz szót de ez a barát igazán bekell, hogy legyen avatva a kényszerekbe és nagyon okosnak kellene hogy legyen, ismernie kell a kényszerek legravaszabb megnyilvánulásait. A saját tapasztalatomat irtam le de én sem tudtam ezeket a bonyolult feladatokat elvégezni ugyanis nagyon nehéz, de csak igy csinálnám ha ujra tudnám irni az életünket. I.

- Zsuzsa
Zsuzsa
2008-09-05 08:36:46

István,
Azt mi is észrevettük, hogy ha sokat mozog, az jó hatással van rá. A nyáron kapott egy új bicajt, hajtotta minden nap, most meg majd jár úszni, szerencsére a suliban van rá lehetőség.
Nálunk a környezete nem tud a betegségről, mivel mint írtam mások előtt csak ritkán tickel. Barátai is vannak. Remélem, hogy ettől rosszabb már nem lesz, lassan mi is beletanulunk, hogyan reagáljunk a dolgaira.
A kórházi tartózkodása is sokat változtatott rajta, azóta ő is jobban elfogadja önmagát.
A te fiadról mikor derült ki, hogy Tourette szindrómás? Kiskora óta voltak tünetei? Nekünk már óvodás kora óta jelentkeztek tickek, de mindig változott, hogy éppen mit csinál. Nem gondoltam, hogy ez egy betegség. Egy másfél éve lett nagyon feltűnő, akkor gondoltam rá hogy orvoshoz vigyük.
Köszönöm a tanácsokat: Zsuzsa

- istván
istván
2008-09-05 21:11:42

zsuzsa! Hangsujozom ez mind saját vélemény!Nem biztos, hogy mindenkire éevényes ez az igazság amit én hajtogatok. Előnyben vagytok azért mert most kell megfogni ezt a betegséget most amikor az elején vagytok minél később fogtok hozzá annál nehezebb megfogni és legyőzni ezt a betegséget. betegséget mert ez az és meggyőződésem ilyen kezdeti stádiumban meg lehet fogni, sőt le lehet győzni de nagyon értő terepautára van szükség aki már legalább már látott tourettest annál jobb ha már kezelt is mert az az igazság, hogy pedagógus sőt még bátrabban fogalmazok még pszihológusok közül is kevesen vannak akik ismerik és gyógyitják ezt a betegséget,...ERŐSEN HANGSUJOZOM HA AFFINITÁSA VAN A SPORT IRÁNT TESSÉK KEMÉNYEN RÁSEGITENI IGENIS MENJEN USSZON USSZON ÉS USSZON SŐT HA HA FUTNI SZERET FUSSON DE NAGYON ÉS NAGYON SOKAT HA TUD MENJEN KARATÉZNI DE OLYAN MESTERHEZ AKI TUDJA HOGY MI A CÉL, HA VAN LOVARDA A KÖZELBEN TESSÉK ELVINNI ALOVAK A LEGÉRZÉKENYEBBEK EBBŐL ASZEMPONTBÓL..... Osztom az igét?? Nem! Azért mert az én fiam 13 éves koráig nom volt ilyen . Évekbe került mig megtanultuk saját kárunkon, hoy ez a betegség nem fog eltünni csak ugy ehhez szakember kell de olyan aki érti a dolgát, ez betegség nem kinőlhető, ez ellen haconi kell de most amig az elején vagytok mert később már belefáradtok ti mint szülők és a beteg is, ahogy a Szécsi Pál is énekelte most kell, hogy jól csináld ....,A mi fiunk akkor került ebbe a helyzetbe a mikor iskola váltás volt és a szegény nagyapja sajnos hirtelen elhalálozott. Az uj iskolájában sajnos NEM VOLT MÉGEGYSZER LEIROM NEM VOLT OLYAN PEDAGÓGUS AKI FELISMERTE VOLNA a tüneteket sajnos és sajnos nem volt olyan okos a szülői háttér sem , hogy midjárt szakemberhez söt a vadasba hogy kerüljön. Mert az én fiam nem hülye nehogy már pszihiátriai kezelés alá kerüljön, majd ki növi majd kiheveri majd mi segitjük nehogy megtudja afalu nehogy kiszóljanak nehogy nehogy ...,? 13 ÉVES KORBAN MÉG MEG LEHET FOGNI MEG KELL FOGNI EZT ABETEGSÉGET ...! A pedaggusát nagyon konkrétan kellene tájékoztatni ha kell akkor még az osztályfőnöki órán is meg lehetne engedni a az osztálytársak tájékoztatását, mert jobb ha tudják a dolgot minthogy kipletykálják a ticceket, de ezt az okos döntést a szülők és a pedagógus együtt döntsék el.A VADASKERTBEN miden hónapban van egy hóvégi péntek amikor érdemes elmenni ugy tudom vannak csport foglalkozások. A mi fiunk prüszköl kahácsol mimikai és tisztálkodási kényszerek küszöb átlépési ajtó csukásos probik, eznkivül a kényszerek rákényszeritése a kényszerek kiterjesztése aszülőkre, ami anyit jelent, hogy midenért a szülőket okolja aszülők tegyenek meg mindent de ő nem kell, hogy kerezstbe is tegyen egy egy szalma szálat inkább elfogadja a betegség tényét , és hogy a szülők nem értik meg az ő lelkivilágát az ő betegségét. Hoppá itt befejezem. Csak anyit még,hogy vegyetek igénybe családterápiát, és csk akkor kezdjetek bele kényszerek elleni hacba ha a társaddal egy huron pendültök, ha egy véleményen vagytok!!! üdv. I

- Zsuzsa
Zsuzsa
2008-09-22 08:15:17

Kedves Zsanett!
Fentebb már írtam a fiamról, most tőled szeretnék segítséget kérni.
Mióta elkezdődött az iskola egyre nehezebb boldogulni vele. Rengeteg időt tölt a tanulással, addig nem hagyja abba, míg tökéletesre nem tudja. Ez minden energiáját felemészti. Sokszor dühöng tanulás közben, eltöri a ceruzáit, széttépi a papírjait.
Hiába mondjuk neki, hogy nem lesz semmi baj abból, ha rosszabb jegyet kap. Soha nem is büntettük érte, csak szóban dorgáltuk.
A múlt hétvégén, és most is olyan "roham" jött rá, ami megijesztett, nem tudom, mit tehetnék. Sírt, zokogott, hogy nem megy a tanulás, csak nagyon nehezen nyugodott meg.
Gondoltam rá, hogy valamiféle nyugtató szedése használna?
Tanácsodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Zsuzsa

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-09-22 10:39:11

Kedves Zsuzsa,
Azok a tünetek, amiket leírsz kényszeres jellegűnek tűnnek, melyek sokszor együtt járnak tic és egyéb más jellegzetességekkel. Természetesen részletes beszélgetés szükséges hogy pontos tanácsot tudjak adni, de a legjobb ilyenkor ezekben a kényszerekben nem részt venni és valamilyen módon meg kellene próbálni elterelni a figyelmét. Amennyiben ilyen mértékben megnehezítik a hétköznapokat, érdemes felkeresni a kezelőorvost és átgondolni a gyógyszerszedést (nem tudom, most szed-e illetve milyet szed) valamint emellett vannak ilyen jellegű problémákra speciális heti terápiás csoportok a VAdaskertben, ezekről is kérj tájékoztatást. A szeptemberi Tourette klubra pedig szeretettel várunk.

- Zsuzsa
Zsuzsa
2008-09-23 09:01:20

Kedves Zsanett!
Köszönöm gyors válaszod! Tegnap beszéltem a kezelőorvosával is, az Ő javaslátára felkeresünk egy pszihológust.

- Mályki
Mályki
2008-09-24 10:29:39

Most pénteken lesz a TS tali?Ha minden igaz ott leszek.Szép napot mindekinek.Üdv

- istván
istván
2008-09-24 20:04:51

Zsanett. kb. meddig szokott tartani ugymond hány óráig 3-tól 4-ig vagy 4.30-ig a pénteki ts klub, ugyanis 17.30kor indul a népligetből a buszunk, szeretnék ott is lenni de a buszomat sem szeretném lekésni.Éjszakai szállás a fiammal nem megoldott, gondolom olyan sok kérdés szokott felvetődni, hogy sokáig tart egy-egy ilyen találkozó.DE SZÁNDÉKUNK VAN FELMENNI A VADASBA. Üdv istván.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-09-29 10:25:53

KEdves Mályki, István
bocsanat a késoi válaszért, de igen, a mult penteken volt a találkozó, remélem sikerült eljutni.
üdv

- istván
istván
2008-09-29 21:18:09

kedves zsanett. igen voltunk sok ujat hallottunk, a fiam össze barátkozott az egyik fatalemberrel , sőt a klubb után még egy órát beszélgettünk is.Hallottam a foglalkozáson, hogy volt a nyáron egy filmvetités is. Nem tudnál nekem az utólagos megtekintéséhez javaslatot adni vagy netalántán valamelyik veblapon való hozzáférését ismertetni.üdv istván

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-09-30 12:37:07

Kedves István, örülök,hogy elmentek, sajnos a filmet csak a Vadaskertben tudjátok megnézni, esetleg ezt valahogy megszervezhetjük, de minden évben többször le szoktuk vetítetni szülőcsoporton azoknak akik még nem látták, szóval biztos vagyok benne, hgoy meg tudjátok majd nézni.

- Mályki
Mályki
2008-10-07 17:24:43

Sziasztok!Tegnap volt egy müsor a Discovery Channelen miszerint a parkinson kórnál alkalmazott mütéti bavatkozás szinte tünetmentessé teszi a tourette szindrómások tikkjeit.Hallott erről valaki valamit?A műsor cime:Csodák a műtőasztalon(http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=8577954&i_where=1&i_where_tv=1)Ez egy ujfajta eljárás amit most kezdtek el használni.A youtube - on is van egy videó erről a srácrol Jeff Matovic néven meg lehet nézni a rövid dokumentumfilmet.Magyarországon csinálhatnak ilyen operációt?!?Szép napot!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-10-15 22:01:02

Kedves Mályki,
Magyarországon még nem csináltak ilyen operációt Tourette szindrómában, csak kényszeres zavarban. A DBS (Deep Brain Stimulation)egy nagyon igéretes eljárásnak tűnik, de még nem nagyon vannak tapasztalatok a téren. Szivesen utána érdeklődöm és felteszek egy posztot a témában a közeljövőben.

- Mályki
Mályki
2008-10-16 08:36:16

Tourette Syndrome 60 minutes - Bianca Saez (PART 2 of 2)
Ezt irjátok be a youtubra.Itt van a 2. mütét amit sikeresen elvégeztek és az orvosok is meglepődtek az eredményen.Szép napot!

- Mályki
Mályki
2008-10-17 12:03:15

Kényszeres zavarban milyen eredményeket értek el a műtéttel?Engem érdekelne ez az eljárás szerintem gondolkodás nélkül belemennék.Megköszönném ha utána járnaál a dolognak.Előre is köszönöm,szép napot!

- istván
istván
2008-10-17 21:03:20

Kényszeres zavarban elért mütéti eredményekről én is szeretnék hallani.Szeretnék érdeklődni lesz-e klub a hónap végén, 31-ikére esik? üdvözlettel :istván

- Mályki
Mályki
2008-10-18 11:02:45

Sziasztok!

Utánajártam angol oldalakon ennek a Deep Brain Stimulation - nak és nagyon érdekeseket olvastam róla.Eddig sikerrel alkalmazték a Parkinson kór,a Tourette szindrómában és a Depresszióban is!!!Remélem minél hamarabb elkezdik itthon is müteni ezeket a problémákat.Nem lenne rossz ha egy mütét javitana a TS esek helyzetén.Nekem pl depressziós problémáim is vannak.Sajnos.Ugyhogy én nagyon várom.Kitartás:)

- Mályki
Mályki
2008-10-22 17:53:25

http://www.neurology.hu/publications/2008_LAM_dbsorvosoknak.pdf

Sziasztok!!

Itt irnak a mütétről és hogy már magyarországon is alkalmazzák.TS esetében igéretesnek tünnek az eredmények de kényszerben és parkinson kórban már alkalmazzák.Mo-n hol végeznek ilyen mütéteket?Lehet utánajárnék a dolognak.Előre is köszönöm

- istván
istván
2008-10-23 20:48:52

Sziasztok! Ki tudja lesz-e TS klub 31,-én . üdv i.

- Bea
Bea
2008-10-27 13:36:21

Kedves Zsanett!
Kisfiam most 3 éves. Két hónapja kezdett el erősen pislogni és a szájával és az orrával úgy csinál mint egy "nyuszi". Hol erősebben, hol kevésbé. Éjszaka egyáltalán nem produkál semmi ilyesmit. Ez is TS lenne, vagy esetleg csak rossz szokás? Vigyem vele orvoshoz, s ha igen, milyen úton induljunk el, mert vidéken lakunk.
Előre is köszönöm

- Cintia
Cintia
2008-10-28 20:47:20

Szervusz kedves Mályki!

A linkelt anyagod 7. oldalán megtalálod a választ, a pécsi Neurológiai Klinikára kell előjegyezni magad, a telefonszám is ott olvasható. Kivizsgálás az első lépés.

Üdv.: Cintia

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-10-30 09:15:31

Kedves Mályki, ilyen műtétet még nem igazán csináltak itthon TS-ban, most állíják be a protokollt.Kapcsolatban vagyunk azzal a sebésszel aki ezeket a műtéteket végzi és amint lesz valami hír ezzel kapcsolatban, jelezni fogom. Az biztos, hogy nagyon költséges eljárás és hogy rengeteg feltételnek meg kell felelni a műtéthez. De mint igértem hamarosan irok róla egy összefoglalót

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-10-30 09:16:37

KEdves István, lesz TS csoport most pénteken!

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-10-30 09:36:50

Kedves Bea, a TS diagnózisához minimum egy évig kell látni a tüneteket (motoros és hangadásos tic-ek egyszerre). A fiúk kb. 10-15%-ánál nagyon gyakoriak az átmeneti tic tünetek, ami azt jelenti, hogy hónapokon belül elmúlnak ezek a mozgások és hangadások. Éjszaka egyébként általában nincsenek tic-ek,csak nagyon ritka esetekben. Szerintem orvoshoz nem szükséges elvinnie a kisfiát, amit tehet viszont, hgoy megfigyeli a tüneteket, hol mikor, milyen intenzitással jelentkeznek és ha lehet egy kis füzetbe vezeti. Igy követni lehet a tic-ek változását és esetleg feltérképezni a környezeti hatásokat melyek erősíthetik illetve csökkenthetik a tic-eket. Ha továbbra is nyugtalanaítják a tünetek akkor pedig keressen meg minket a Vadaskert Kórházban, szivesen segítunk bármiben.

- noémi
noémi
2008-10-31 10:14:22

jo napot
azt szeretném kérdezni hogy a 8 éves lányom a szexre gondol álandoan vagy arol beszél most született 2 honapja a kisfiam és azota minden férfivval. gyerekkel gondol rá hogy tudok az ellen tenni hogy idö elöt megtegye
vagy hogy ne ez legyen a napi brobléma hogy kivel mért nem lehet segitségét elöre köszönöm

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-11-15 17:38:45

KEdves Noémi, ezen a blogon kifejezetten tic és Tourette szindróma tünetekkel foglalkozunk, valószínűleg a helyi nevelési tanácsadóban segítségére lesznek ebben a problémában.

- édesanya
édesanya
2008-11-21 15:48:17

Kedves Zsanett!
8 éves kisfiam 1 hónapja tic-el.Előbb a lábát feszítette meg járás közben,majd a jobb vállát mozgatta, grimaszolt.Az ősz vakációban szinte teljesen elmúlt.Most néhány napja újból jelentkezett, időnként köhög is.A nagyobbik fiam is tic-elt, úgy 12 éves korában, de ő csak köhögött,és nála teljesen elmúlt.most 16 éves.
Kétségbe vagyok esve.Hova forduljak,vagy várjak még?

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2008-11-23 12:52:24

Kedves Édesanya,
HA erősödnének a tünetek, kérem keressék meg munkatársaimat a Vadaskert Kórházban. Mivel a vakáció alatt nem voltak egyáltalán tünetek, felmerül, hogy stressz hatására (pl. teljesitményszorongás, társas problémák az iskolában)súlyosbodnak a tic-ek, emiatt javaslom a feszültség csökkentését ami több formában is lehet (pl sport, vagy akár erről való beszélgetés, terápia, stb.) ez egyénileg változó. Ha maguk a tic-ek zavarják, és amiatt nő a feszültsége neki is ajánlott elmondani hogy mik ezek a tünetek, gyerekeknek szóló tájékoztató letölthető a honlapunkról (www.vadaskertalapitvany.hu). Ha aggodalma nem csökken, forduljon bizalommal hozzánk.

- édesanya
édesanya
2008-11-24 13:11:47

Köszönöm a választ!

- igazpiros
igazpiros
2009-01-19 20:43:58

Kedves Zsanett!
36 éves vagyok és már 13 éves korom óta küzdök ezzel a problémával, amit akkoriban ki is vizsgáltak. Elég erős fejrázásom van, ami természetesen nem tudok irányítani. A terhességem alatt teljesen eltűnt és annak idején nem tudtak semmiféle orvosilag igazolható problémát megállapítani. A probléma viszont létezik . Erősebb stressz hatására vagy kialvatlanság esetén felerősödnek ezek a rángások. Szeretném magam kivizsgáltatni és kezeltetni a problémámat önmagam miatt is és a jelenleg 13 hónapos kislányom miatt is akinél 5 napja megjelentek a fejmozgások. Igaz nem erősek, de vannak és ez engem megrémiszt, mivel nem szeretném ha örökölné tőlem ezt a hajlamot. Amennyiben pedig örökölte, szeretném ha ki tudnánk ebből gyógyítani. A gyermekorvosom szerint csak utánoz a gyerek (kb. 2 éves gyermekek szintjén áll) - szerinte elég érett már ehhez és csak engem majmol.(ezt látatlanban állapította meg). Én viszont szeretném ha szakember látná és döntené el, hogy mi is a probléma, mert ha utánoz akkor akár szokássá is válhat. Alternatív megoldásokat keresek az Ő esetében, az enyémben pedig ha kell akár gyógyszerest is.
Amit tudni kell a kislányomról: egy nagyon nyugodt természetű gyermek, nyugodt családi háttérrel. Nem tudom, hogy az én szülés utáni depressziómból mit érzékelt, de ez kb 1 hónap volt, mert rögtön kezeltettem magam és már több hónapja nem is küzdök ezzel. Nem érte semmi komoly trauma, hacsak az nem számít annak, hogy egy elég komoly esés után jött elő nála, ahol Ő beütötte a fejét.
Előre is köszönöm segítségét! Válaszát várva, Tisztelettel: igazpiros

- m4gd1k4
m4gd1k4
2009-01-23 23:55:53

Kedves Zsanett.
Az iker fiaimrol szeretnek meselni neked(,mert az oldal olvasasa közben rajöttem,hogy igy messziröl nem tudsz sokat segiteni).2000.3.20 születtek,normal uton,36.heten.2 eves koruk ota Becsbe elünk,akkor kezdtünk törökül tanulni(apa)3 evesen ovi,nemetül.6 evesen suli.ide-oda küldözgettek neha minket hogy a fiuk nem beszelnek erthetöen,nem hallanak jol.de kiderült semmi gond(neha tuloznak az idegen csaladoknal)ovis koruk ota neha olyan erös fejfajasuk van,hogy hanynak.voltunk harom honapja:neuropszihiatrian,pszihologusnal,eeg,ekg,fül,orr,gege,fej röntgen.de minden a normak között.
Az 1.gyerek;magassag:131,6.suly:27,1.fejatmerö:50,4.IQ2:113.WIQ:106.HIQ:118.
2.gyerek;m:131,6. s:26,8. f.a:51. IQ2:108 VIQ:101. HIQ:114.
Kb.3 eves korban kezdödött naluk a mozgasok amikor felfedeztek a TV-t.eleinte csak nevettünk hogy utanozzak azt a mozgast amit latnak,kesöbb a vallukat huzgaltak ha izgultak.Mindig idöröl-idöre valtoztak a tikjeik,kidüllesztett szem forgatasa,lapocka forgatasa,PS2 nezese jatszasa közben ugralas,az orr jobbra-balra huzgatasa,az ujjaik mozgatasa mintha zongorazna,mostanaba a 2.gy.az autoban hummög.az iskolaban panaszkodik a T.nö hogy nem figyel az orara,mintha mashol lenne a lelke es ha 5.-ször hangosan raszolnak szabajosan megijed.Hangosan beszel maganak dolozat vagy lecke iras közben ezzel a többieket is zavarja.egyebkent itthon is tul sokat beszel csak ugy.
A pszihologus csak annyit irt a jelentesbe hogy "Ticstörung",de semmit nem mondott hogy mit kellene tenni.Felek ,mi lesz a kamaszkorban ,a baratok a suli.Neha azt gondolom hogy azert lettek ilyenek mert egy kisse elnyomtam öket,hogy szofogado gyerekek legyenek,de ugy hittem muszaj a fegyelem,mert 2en vannak.2agyonkenyeztetett neveletlen gyerekkel nem birtam volna.nem tudom hogyan tudnal segiten ,esetleg diagnozis felallitasaban?Becsben elünk,itt hova tudnek fordulni?magyarokat biztos nem talalnak?(törökül is jol beszelek)
masok velemenyere is kivancsi vagyok.
ü
Üdvözlettel:Aydin Magdolna

- timea1979
timea1979
2009-01-27 14:29:06

Kedves Zsanett!

Kisfiam 3,5 éves. Kb. egy évvel ezelőtt figyeltünk fel, hogy az arcát különbözőképpen mozgatja. Előszőr úgy csinált, mint egy nyuszi az orrával és a szájával. Most ez elmúlt, de helyette állandóan tátog, mintha ásítana. Sőt az utóbbi időben ez mellett még úgy csinál, mintha fázna, megremeg az egész testében. Megfigyeltük a párommal, hogy ha valami miatt izgalomban van, akkor csinálja ezt. Lehet ez egy egyszerű dolog, pl.: ha segíthet kenyeret pirítani, vagy fújhat lufit stb... Nagyon meg vagyok ijedve. Mit csináljak? A nagypapának RLS (nyugtalan lábak) szindrómája van. Lehet, hogy ez a tikkelés összefügg ezzel? Lehet, hogy örökölte ezt? Mit tegyünk, hogy elmúljon a tikkelés? Ha kell elmegyünk Önökhöz is! Ha szükségesnek látja, kérem írjon hogy hova, kihez kell mennünk! Szeretnénk segíteni a gyereknek!

Köszönettel: Tímea

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2009-01-28 13:25:43

Kedves Igazpiros,
Kérem hivjon fel telefonon (70-370-8429)és egyeztethetünk egy időpontot egy vizsgálatra. Ilyen kisgyermekeknél, még semmi biztosat nem lehet mondani, teljesen ártalmatlan is lehet a jelenség. A fontos az, hogy figyelje meg, hogy változik-e, erősödik-e, és hogy vannak-e környezeti faktorok amik befolyásolják. A korai diagnózis tűnik az egyik legfontosabb faktornak a tic tünetek gyógyulásában. A szülés utáni anyai depressziónak nagy valószínűséggel semmi köze ezekhez a tünetekhez, és ha úgy érzi, hogy akarattal utánozza, akkor aggodalomra semmi ok, ugyanis a tic-ek minden esetben akaratlan mozgások. Bár van egy olyan jelenség amit echopraxiának hivnak (látott mozgás akaratlan utánzása) ilyen fiatal gyereknél ez még nem bizonyított.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2009-01-28 13:56:13

Kedves Magdolna,
Fiúknál gyakran jelentkeznek tic-ek ebben az életkorban, de nagyobb részben a fejlődés előrehaladtával elmúlnak. A tic-ek sajátos jellemzője hogy időről időre változnak, akár intenzitásban is. A felsorolt tic-ek tipikusnak tekinthetők, a pozitív izgalom hatására is kiváltódhatnak.Fontosnak tartom, hogy beszéljenek a gyerekekkel a tic-ekről, magyarázzák el nekik a saját nyelvükön, hogy mik azok és emellett figyeljék meg (akár lehet tic naplót is vezetni)a tic-ek előfordulásának körülményeit. Lehet hogy teljesen függetlenek minden környezeti hatástól, de az is előfordulhat, hogy a környezeti ingerek is hatással vannak rájuk. Ilyenkor a környezet közvetlen változtatásával tudunk közvetve hatni a tic-ekre. (pl. ha a tv előtt mindig tic-elnek, akkor próbálják elkerülni a tv nézést. A tic-ek kezeléséhez elengedhetetlen a környezet tájékoztatása, a tanárok felvilágosítása és kompromisszumkészsége (pl. hogy megértsék, hogy nem érdemes rászólni és valamilyen alternatív megoldást találni a problémára). Javaslok egy találkozót a tanár nénivel és a honlapunkról (wwww.vadaskertalapitvany.hu) letölthető tájékoztató átbeszélést. Tudomásom szerint a német Tourette Syndrome Association oldalon http://www.tourette.de/ is található tájékoztató. A tic-ekkel gyakran együtt jár figyelemzavar, hiperaktivitás is, ami sokszor nagyobb problémát jelent, mint maguk a tic tünetek. A figyelem fókuszálásával egyébként általában a tic-ek is csökkennek. (ezért van, hogy pl. ha valamire nagyon kell koncentrálni, akkor a tic-ek teljesen el is múlhatnak). A terápiát (ha szükséges, akkor létezik gyógyszeres terápia is) illetően mindenképpen azt javaslom, hogy egy pszichiáter kollegával beszéljék át a problémát, aki figyelemmel kíséri a tünetek alakulását, Ön pedig tájékozódjon a megfelelő oldalakon a szindrómáról. Sajnos nem ismerek személyesen senkit Bécsben aki ezzel foglalkozik, az alábbi kapcsolatot az interneten találtam:
Oestereichische Tourette Geselschaft
Maria Stamenkovic
Abteilung vor algemeine Psychiatrie
Wien Universität Hospital vor Psykiatrie
Wahringergurtel 18-20
A - 1090 Wien
AUSTRIA
TEL: +43 140 400 3526
fax: +43 140 400 3560

A fiúk beszédével kapcsolatban annyi megjegyzésem lenne hogy, az teljesen normálisnak tekinthető, hogy ha több nyelvet tanulnak egyszerre hat éves kor előtt, akkor kicsit máképp alakul a nyelvelsajátítási folyamat, a neveléssel kapcsolatban pedig nem gondolnám, hogy a szigorúság ilyen tüneteket okozna, ha egyébként érzelmi megterheléssel nem jár.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2009-01-28 14:02:06

Kedves Timea,
Fiúknál gyakran láthatunk átmeneti tic zavarokat, a Tourette szindróma ezek (mozgásos és hangadásos tic-ek)krónikus (több mint egy éve fennálló) problémája. Kérem hívjanak fel időpontegyeztetés miatt (70-3708429), szivesen segítünk. Az RLS szindrómával lehet összefüggés, de ez még nem teljesen bizonyított.

- m4gd1k4
m4gd1k4
2009-01-30 00:08:12

Kedves Zsanett.
nagyon köszönöm a välaszodat,es ezt az oldalt es ismertetöket is.Ezek nelkül talan nem is tudtam volna felmerni a fontossagat,sokan csak legyintenek hogy majd elmulik.
Hasznalni fogom az iränyitäsaidat,es ertesitelek a fejlemenyekröl.Szia.

- m4gd1k4
m4gd1k4
2009-02-06 23:59:31

^Kedves Zsanett,
a heten voltunk ujra a neuropszihiäternel.Beszämoltam neki a tikkekröl es arrol hogy egy pär honapja erösödött(erdekesseg kedveert leirom,ez az uj mozdulat:afülevel probälja megerinteni felvältva a bal majd a jobb vällät ,kepes 1oraig is csinälni)A pszihiater eredmenylevelere alapozva gyogyszert irt fel,napi 25mg GLADEM ami sertralin(mint Hydrochlorid)-t tartalmaz.Azt mondta hogy ettöl nem lesznek annyira rosszkedvüek ,szomoruak,es nem fog olyan sürün fäjni a fejük.Sajnos az nem tetszett hogy a gyerekekkel nem is vett fel kontaktust csak az eredmenyeket olvasgatta ,reflex vizsgälatott csinält,en azt hittem többet figyel räjuk(beszelek meg a gyerekorvossal es ha nam nyugszom meg elmegyek a te ajanlatodra)a tikkekel kapcsolatban nemhogy "hasznälati utasitäst"de semmit nem mondott,csok annyit irt a papirjukra hogy nem kell räjukszolni amikor csinäljäk.
Amit kerdezni szeretnek,az ilyen gyogyszereknek vannak e mellekhatäsai,räszokhat-e,kesöbb amikor nem szedi a teste nem követeli-e.Az orvos szerint hosszutävon kell alkalmazni kb.1-2 evig.
Beszämoltam a ferjemnek es a csalädjänak erröl az oldalrol,a szindromärol,de sajnos nem vesznek komolyan,az anyosom azt mondja hogy mäsik gyereke`nek es ismerös gyereke'nek is volt hasonlo szokäsa(tik)de ugyis elmulik amire felnönek,ne tulozzam el a dolgot.(namindegy en azota hirdetem a felebredesemet)A tanarnövel meg nem tudtam beszelni,de biztosan megerti ,ö rendes,kedves es beszel magyarul.
üdvözlettel:Magdolna

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2009-02-13 09:47:07

Kedves Magdolna,
mivel én pszichológus vagyok, a gyógyszeres terápiáról inkább egy pszichiáter vagy egy neurológus kollegát lenne érdemes megkérdezni. Ha nem nyugtat meg a vizsgálat amit végeztek a gyerekekkel, mindenképpen keresd meg azt a speciális szakambulanciát ahol érdemben tudnak segíteni. Javaslom, hogy oda a férjeddel menjetek hogy ő is képet kapjon erről a szindrómáról. A tanár nénivel mindenképpen érdemes beszélni nagyon sokat segíthet a mindennapi nehézségek leküzdésében. Szivesen felajánljuk azt is, hogy itt Budapesten (ha erre jártok) a Vadaskert Kórházban is megvizsgáljuk a gyerekeket ha erre igény van. A tic-ek tényleg gyakoriak fiuknál gyermekkorban és nagy részben elmúlnak fiatal felnőttkorra. Az fontos hogy ne ez az aggodalom töltse ki mindennapjaidat, de teljesen figyelmen kivul sem lehet hagyni a tic-eket természetesen.

- nygabor
nygabor
2009-03-14 13:04:20

Kedves Zsanett.

30 éves vagyok, és már iskolás koromban is tic-eltem néha.Mindig voltak apróbb beidegződéseim, de kb 2 éve az arcomba, a keromba és a lábamba is vannak gyakori tic-ek.Nagyon zavaró tud lenni. Voltam orvosnál 1 éve kb, kaptam valami antidepresszánst, ami teljesn kiütött, 1 hónapig szedtem, és elég is volt.Szinte teljesen stresszmentes életem van, nem görcsölök semmin, nincs problémám, szóval nem gondolom, hogy szorongás lenne, max a tic miatt szorongok néha. Nem szeretnék sem nyugtatót, sem erős gyógyszert szedni, nem vagyok a híve. Tud valami más megoldást, homeopátiás készitményt, vagy gyógyteát? Ezek a cseppek micsodák, amiről többen beszélnek?

Köszönettel
Ny gábor

- Mikee
Mikee
2009-03-21 13:49:15

Szia Zsanett!!

Egy olyan kérdésem lenne,ha pszichoterápiára szeretnék járni hogy könnyebben elfogadjam magam és hogy a depim is kicsit oldódjon akkor hova tudok fordulni?Itt helyben erre semmi lehetőség Pesten érdeklődnék.Bármely kórházban fogadnak?Kell beutaló?Vagy mit javasolsz?Pszichodrámárol is sok jót hallottam.Előre is köszi a válaszod.Szép napot,Miki

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2009-03-25 19:10:21

Kedves Gabor,
Sajnos nem tudunk olyan gyogynoveny alapu szert, ami kozvetlenul biztosan a tic-ekre hatna. A szorongast csokkento gyogynoveny alapu teakat akkor javasoljuk, ha a tic-ek a szorongas hatasara erosodnenek, igy ez kozvetetten hatna a tunetekre.Ha ezek nem hatnak, akkor azt javasolnam, hogy keressen fel egy ezzel specifikusan foglalkozo szakambulanciat (pl. Vadaskert Kh), ahol a gyogyszereken kivul pszichoterápiás foglalkozas is van.(A cseppek amikrol beszeltek haloperidol cseppek, amik (nagyon kis mennyisegben) szinten a tic-ekre hatnak a dopamin szint szabalyozasan keresztul).

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2009-03-25 19:16:43

Kedves Mikee, maganrendeles biztos hogy elerheto, de nyugodtan keresd fel a Vadaskert Kh-ban a foorvosnot,nem vagyok benne biztos, hgoy most hogyan zajlik a felnott pszichiatriai szakrendeles ha maganrendelesre nincs lehetoseged.

- Mikee
Mikee
2009-06-19 13:20:51

Sziasztok!!!

Megvolt a műtét!!Irtam pár sort a mély agyi stimulációs rovatba.Ha érdekel valakit olvassa el.Lényeg hogy rengeteget változtam.Nem feltétlen a tikkek megszünéséről beszélek mert azért azok még vannak.Meg sztem lesznek is.De teljesen máshogy látom az életet.Pozitivabb lettem és ez mindere kihat.Azért sokat jvaultam..minden szempontból vannak tikkek de amilyen voltam 1 éve...ég és föld.Na szép napot mindenkinek!!

- brinor
brinor
2009-08-18 22:03:09

Sziasztok!Él még ez az oldal?

- ufózolee
ufózolee
2010-01-04 21:25:31

sziasztok:)
végre eljött az idő hogy üzenetet küldjek azoknak akik tourettesek,mint én:)
kicsit szívszorító látni amiket írtok.
kerestem de nem találtam a neten semmi csoportot ahol élőben lehetne találkozni velük.
ha tudtok mondani ilyet azt megköszönném.
nekem egy nagyon érdekes történetem van a betegségemmel kapcsolatban.
én 9 éves korom óta meditálok és olyan mértékben radikáltam ezzel a tikjeim,hogy mindenki csak hitetlenkedik mikor azt mondom tourettes vagyok.persze gyógyulásom kezdeti szakaszán visszavetett a figyelmemből,de mára az egész annyira megedzett hogy a mentális és fizikai telljesítményem mondhatni nem átlagos.
üzenem minden tourettesnek hogy együtt élni ezzel olyan mint egy sport.
ha rendszeresen foglalkozol vele(mint én a meditációban)
akkor jó leszel benne.
ha nem...akkor marad a magány:(
nagyon szeretném tudni van e valaki hasonlóképpen ezzel itt kishazánkban.
mert ha nincs akkor lehet nekem is marad a magány:)
minden jót mindenki
bármi kérdésetek van:subzerocska@gmail.com
z

- kissagi
kissagi
2010-04-28 12:20:59

Kedves Zsanett!

Azt szeretném megtudni, hogy tud-e tourette-szindrómával foglalkozó szakembert javasolni Szegeden, ahová 11 éves lányommal fordulhatunk? Én lényegében most döbbentem rá - olvasva a könyvét és a sok blogbejegyzést -, hogy a lányom hasonló gondokkal küszködik. Szeretném, ha megfelelő szakemberhez tudnánk fordulni, hogy segíthessünk neki. Előre is köszönöm,
Ági

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2010-04-29 14:16:47

Kedves Ági, sajnos nem ismerek senkit aki ezzel foglalkozna Szeged környékén, de a VAdaskert Kórházban (Bp) országos szinten fogadunk bárkit.
Üdvözlettel,
Tárnok Zsanett

- Mikee
Mikee
2010-05-26 17:54:42

Hahó,sziasztok!!

Lesz Tik-tali?Sztem valahogy tudnék menni.3 vagy fél 4?Köszönöm és remélem mindenki jól van.Köszi,sziasztok

- tamasfiam
tamasfiam
2010-06-05 20:32:22

Mikee!Voltál a Tik-talin,? a Tamás az utolsó pillanatban meghátrált ugy, hogy nem tudtunk elmenni biztos te is voltál ilyen stádiumban, hogy készülsz rá valamire és az utolsó pillanatban bepánikolsz és visszahőkölsz, pedig jó lett volna elmenni mert a Lucától legalább el tudtam volna kérni A mintadiák c filmet, meg jó lett volna tudni lesz-e tábor.? üdv. István

- Anna001
Anna001
2010-09-09 21:14:38

Kedves Zsanett,
Attól tartok, hogy a 8 éves fiamnak Tourette szindrómája van. Egy-két éve vannak különféle tikjei, köhögés, furcsa arckifejezések, vállrángatás, lábveregetés, amelyek akkor szoktak abbamaradni, ha valamiben igazán elmélyül, de amúgy szinte állandóan csinálja. Az a baj, hogy nem tudom megállni, hogy ne szóljak rá, mert nagyon zavar, és észrevettem, hogy rosszabb, ha magamban tartom, mert akkor felgyűlik. A tikjeit általában váltogatni szokta, mindig van egy vezértik, amit a leginkább csinál, de azért nagyjából a többi is megvan. Tavaly nyáron azt hittem, hogy lelki oka van, mert a sok együtt töltött, nyugodt, kellemes idő közben elmúlt az akkor jellemző köhögés.
Leginkább attól félek, hogy az osztályában elszigetelődik majd, egyelőre ennek nem látom jelét, mert bár nem központi figura, azért van egy-két jó barátja. Vannak kisebb koncentrációs nehézségei, talán ezek is összefüggésben lehetnek.
Tanácstalan vagyok, hogy hogyan kellene ehhez hozzáálni, kell-e szakemberhez menni.
Köszönöm válaszod.

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2010-09-17 12:05:36

Kedves Anna, szakemberhez akkor kell fordulni ha úgy érzik hogy nehezen birkoznak meg a mindennapokban ezzel a problémával, vagy egyszeruen tanácsot szeretnének kérni a tic-ekkel kapcsolatban. A fia tünetei alapján felmerül hogy Tourette szindrómáról van szó, ezt azonban csak egy személyes találkozó után lehet egyértelmuen eldönteni. Nagyon "klasszikus" a hullámzó tünet, az elmélyülés közbeni tünetcsökkenés. A koncentrációs problémák is lehetnek a tic-ekkel együttjáró jelenségek. Rászólni tényleg nem érdemes, ebben szivesen adunk tanácsot hogy hogyan kezeljék otthon és az iskolában ezt a dolgot. Ha ugy gondolják, kérjenek időpontot a Vadaskertben egy ambuláns vizsgálatra. Minden jót, Tárnok Zsanett

- Anna001
Anna001
2010-09-18 18:18:09

Köszönöm a választ!

- Mikee
Mikee
2010-11-28 15:30:39

Sziasztok!!
Olvassátok el ezt a cikket!Lehet már régi,én most találtam de sztem tök érdekes!:


http://metarjuna.wordpress.com/2009/01/27/level-a-gyogyulasrol/


Szép napot!

- ccooper
ccooper
2011-01-29 23:50:19

Tisztelt Doktornő!

Gádoros Doktornővel való konzultáció után látogattam el a blogjához, ahol több kisfilmet is megnéztem a Tourette szindrómáról. Kisfiamról lenne szó, aki most lesz 7 éves. Nála 2 évesen volt egy rövid ideig tartó pislogás, utána 5 évesen jött az újra elő, társulva áll- húzogatással, meg valamilyen hangot is adott. 2 hónap után azonban újra elmúltak a tünetek, és néha néha jött csak valami pislogás, de alapvetően nem nagyon volt feltünő semmi. Majd 6 és fél évesen jött olyan, hogy a kezét szagolgatta, ez ment a nyáron, más tünet nem nagyon volt (bár elég mozgékony, és impulzív is a gyerek). Illetve a kéz-szagolgatás mellett időnként hangos belégzés is volt. Most egy hónapja viszont újból kezdődőtt a pislogás, fejrándítás, és hangos belégzés továbbra is fennáll. Nagyon aggódom, mi várható (most ment iskolába, féléves értékelése jó, dícsérték a tanárok, csak sokat beszél - mondják.) Eddig még nem csúfolták, magas, szép kisfiú egyébként.
Olvastam a szindrómánál, hogy ha van 2 hónapnál hosszabb szünet, akkor az nem egyértelműen a szindróma.
Kérdezném, hogy ezt úgy kell érteni, akkor semmilyen tünet nem lehet, vagy ha egy tünetre korlátozódik esetleg az is biztató?
Másik kérdésem lenne, mennyire jellemző, hogy változnak a tünetek, mert a bemutatott kisfilmeken azért kisebb változások mellett,de többnyire uyganazt "csinálták" a Tourettesek?
És még egy, amitől nagyon félek, nehogy az erős, igen csúnya változata jöjjön később elő a kisfiamnál...erre vonatkozóan van e esetleg tanulmány, hogy mely előzmények után lett egy eset súlyos, hogy volt annak a lefolyása?
(Gádoros Doktornő szerint még nem szükséges gyógyszeres kezelés, ez még "belefér", akár el is múlhat, ahogy eddig is volt hogy épp nem volt.) Ön mit gondol, hisz nagyon sok esetet látott már? A fenti kérdéseimre esetleg tudna válaszolni?

Nagyon köszönöm előre is a válaszát!
Egy aggódó édesanya.
Pintér Krisztina

- ccooper
ccooper
2011-01-29 23:55:40

Kedves Mikee!
Ha még olvasod ezt az oldalt..
Láttam az ezüst kolloidos linket...esetleg te is kipróbáltad? Segített? És a műtétről továbbra is jó véleménnyel vagy? Érdekelnének a tapasztalataid.
Olvastam róla itt...
Szép napot!
P Kriszta

- Jud2008
Jud2008
2011-02-07 19:04:50

Kedves Zsanett! 4 éves kislányomnál vettem észre, hogy kényszeresen szagolgat mindent. Mivel nagyon idegesített elkezdtem a neten utánakeresni, így jutottam el ide. Nem tudom eldönteni, hogy csak rossz szokás, vagy esetleg valami komolyabb problémával állunk szemben. Férjem szerint kár aggódni, majd abbahagyja, de én minél jobban foglalkozom vele, annál jobban aggódom. Szerinte azért van ez a szagolgatás, mert kisbaba kora óta rongyizik és azt is folyton az orrához dugja. Egyébként ezt leszámítva, semmi rendelleneset nem tapasztalok.Néha zat veszem észre, hogy tényleg szagol és mondja nekem, hogy "anyu szagold meg, milyen szaga van" de sokszor teljesen tudattalanul csinálja. Pl. kártyázás közben minden egyes lapot megszagol, vagy kirakózás közben minden egyes darab kirakót megszagol. Kérdésem, mit tegyek,hagyjam, majd kinövi, vagy esetleg kérjek valamilyenfajta orvosi, vagy pszichológiai segítséget. Nem szeretnék bolhából elefántot csinálni és ő sem értené, hogy mit kell rajta vizsgálgatni ha nem is "beteg". Viszont engem nagyon idegesít és nem hagy nyugodni a kérdés. Válaszod Köszönöm! Judit

- Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett
2011-02-11 13:39:49

Kedves Judit,
Ha nincs mellette más probléma vagy tünet, akkor próbálják amennyire lehet figylemen kivul hagyni, persze ez nem jelenti azt hogy ne foglalkozzanak ezzel. Ebben a korban még átmenetileg előfordulhat ilyen jellegzetesség, nem kell megijedni.ha megnyugtató lenne egy konzultáció akkor kérhetnek időpontot a Vadaskertbe, de azzal egyetértek, hogy ne kezdődjön el egy un.betegkarrier, persze ha ez a szülőkben ilyen nagyofokú aggódást kelt akkor egy konzultáció még nem annak számit.

- Holovitzné Mikulesz Andrea
Holovitzné Mikulesz Andrea
2011-03-25 14:49:11

Kedves Zsanett!
Nagyon örülök ennek az oldalnak, kisfiamnál diagnosztizálták a gyermekkori autizmust a delej utcai autizmus alapítványnál ,ő most 4 éves és az autizmus főbb tünetei megtalálhatóak nála.Nagyon sok fájdalom van bennünk és nagyon egyedül érezzük magunkat , szükségünk lenne családterapeutára , pszichológusra persze olyanra aki jártas az autizmusban és az is nagyon fontos hogy ne kelljen sokat utaznunk ennek érdekében .Nagyon szeretem a fiamat és mindent megteszünk a fejlődése érdekében,de itt vidéken nem sok segítséget kapnak az ilyen jellegű problémákkal küzdő szülők.Szeretnénk megértő barátokat,mert azok teljesen lekoptak senki nem érzi jól magát nálunk nem tudunk nevetni és jól érezni magunkat,de ezt is már félve mondom el bárkinek is ,mert nem akarok senkit sem leterhelni tudom mindenkinek van problémája.Barnabás 3 órát van oviban ott fizetünk mellé egy gyógypedagógiai asszisztenst ,az óvodában én és az asszisztens tornásztatom bevezettük otthonra a napirendet és nem eszünk tejtermékeket még a lisztet nem sikerült teljesen kiiktatnunk a táplálkozásunkból.Barna nagyon sokat fejlődött a kérdéseinkre nem nagyon válaszol ,de ő már beszél, nyitott és érdeklődő .Nagyon aktív autista ,a pörgetés ritkulni látszik .Az óvodában nem lehet megoldani hogy az állam fizessen a Barna mellé asszisztenst,és úgy érzem az óvónők sem értenek meg,csak azért mert nem elég súlyos autista (nem veregeti a fejét a falba stb.) de attól még mi is segítségre szorulunk és lehet hogyha időben kezeljük az autizmust akkor még normális iskolába is járhat .Sajnos nagyon megviselte a családi életünket ez az egész, szinte mindenkit hidegen hagy a problémánk még a nagyszülőket is, úgy érezzük nagyon kegyetlen ez a világ férjem kamionozik már próbált más munkát ,de vissza kellett mennie ehez a céghez, mert egyszerűen nincs más ,11 éves kislányunkra már nem is jut idő és energiám sem .Nagyon nem jó ez így .Pánik beteg vagyok és depressziós.jelentkezzenek együttérző szülők ,barátok a minőségibb életet kell élnünk félek ha lányom ilyen depisnek lát nem jó irányba megy a személyiség fejlődésben.A férjem nagyon gátlásos és én is lehet hogy mi is autisztikusak vagyunk?Köszönöm hogy ön meghallgatott!Elnézést kérek hosszú levelemért.

- Thelastone
Thelastone
2011-06-10 16:23:42

Leszoktam a gyógyszerről!!! És most jól vagyok! ... Sikerült! : )
35 éves férfi vagyok, háromszor voltam diagnosztizálva skizofréniával és még jó néhány hasonló diagnozist kaptam az elmúlt 18 év során, amíg folyamatosan szedtem gyógyszereket. /Mikor mit/ Korházban is voltam jó néhányszor.
Amitrexet szedtem és Xanaxot /antipszichotikumot és nyugtatót/az elmúlt 6 évben, de mindig szenvedtem a borzasztó mellékhatásoktól: 20-30 kg többletsúly, erekciós zavarok, erős álmosság, egyhangúság, puffadtság, .... és még teleírhatnám a papírt, de nem teszem.
Az évek során nagyon sokszor megkíséreltem, hogy leszokjak a gyógyszerekről, vagy legalább azt, hogy egy kicsit kevesebbet szedjek, mert -azt hiszem érthetően- rettenetesen szenvedtem a feljebb említett mellékhatásoktól, de sohasem sikerült még lejjebb vinnem az adagot sem.
Majd, egy nap mondta valaki nekem, hogy probáljam ki a gyógynövényteákat, mert azokban is megvannak azok a hatóanyagok amelyek szükségesek a betegség leküzdésében, viszont sokkal tisztább dolgok mint a gyógyszer, mellékhatások nélkül!
Hitetlen voltam először, de gondoltam kipróbálom, mit veszithetek?!
Elmentem egy szakértőhöz és megkérdeztem, hogy pontosan milyen teát ajánl , meddig, milyen adagban,....stb.
Itt az elérhetősége:
http://www.gyorgytea.hu/gyorgytea-hu.php?id=1&oldal=gyogynovenyek-betegsegekre&gyid=7

Hát el kell mondanom, hogy az antipszichotikumot már egyáltalán nem szedem, a Xanaxot pedig folyamatosan csökkentem teljes sikerrel és mindemellett nagyon jól vagyok, mindenféle álmosság és egyéb mellékhatás nélkül!
Hihetetlen de igaz! : D : D
Én leírom pontosan, hogy milyen gyógyteákat iszok és mennyit, de mindenkinek azt ajánlom, hogyha teheti menjen el szakemberhez /NE orvoshoz : D/, aki ért a gyógynövényekhez és kérje ki a tanácsát, hogy hogy kell ezeket fogyasztani.
Az első nyolc hétben orbáncfű teát ittam, este egy csészével, majd –mivel az orbáncfű igen erős és max. egyszerre csak 8-10 hétig lehet fogyasztani – felváltottam citromfű teára, napi 2 csészére és azóta is azt iszom /de a citromfűből lehet akár napi 4 csészével is fogyasztani és akármeddig/.
Az még nagyon fontos, hogy átfedéssel hagytam el a gyógyszert: 3 hónapon keresztül ittam a teát minden este /de ezalatt az idő alatt nem csökkentettem gyógyszerem/, majd a 3 hónap leteltével elkezdtem elhagyni a gyógyszert, nagyon fokozatosan!
Kettő-három hetenként törtem le az antipszichotikumból egy kis darabot /kb. tizedét az adagnak amit szedtem/ Ez azért fontos, mert kell egy bizonyos idő amíg a hatásfokát kifejti a gyógynövény, /ez nem olyan mint a gyógyszer/.
Egy csésze gyógynövénytea elkészítése: egy csapott evőkanál gyógynövényt beleteszel egy bögrébe, 2,5 dl felforralt vizet ráöntessz, lefeded egy csészealjjal vagy egy egyszerű konyharuhával /ez azért fontos, hogy az illóolajok amik szintén értékes nyugtató gyógyanyagokat tartalmaznak, ne párologjanak el/, majd 15-20 perc elteltével leszűröd műanyagszűrő segítségével /semmiképpen ne legyen a szűrő fém/ és fogyasztható akár melegen, akár kihülve!

Ezt azért osztom meg veletek, mert szeretném, hogyha minél több ember követné a példámat és élne egészségesen, boldogan, mindenféle mellékhatás nélkül! : D
Jó egészséget és teázást mindenkinek!

- CiliCili
CiliCili
2011-06-10 16:48:10

Szia!

Nagyon örülök a jó hírednek.
Érezhetően teljesen tiszta tudattal írtad le az esetedet, ami azt jelenti, hogy eredményesen tetted le a gyógyszert.
Remélhetőleg.
Mert azért tudnod kell, hogy ez nagyon komolya alapbetegség, érdemes lenne valamilyen kontrollt beiktatnod, nehogy váratlanul ismét előtörjön.


Nekem a bipoláris depresszióból sikerült folyamatos gyógyszer elhagyásával tünetmentesnek lenni.
Minimális gyógyszert nem merek elhagyni, a sok fajtából már csak egyet, állítólag azt mondják, hogy annak amit szedek a szervezetre már semmi hatása nincsen.

Szóval nagyon örülök a jó hírednek, csak a kontrollra figyelmeztetlek.

Azért nagyon komoly betegségben szenvedsz.
Fél gyógyulás, hogy van betegségtudatod.

Isten áldjon meg :)))

- szilviaa
szilviaa
2012-01-02 06:17:47

Kedves Zsanett!
Lányom 3 és fél éves. Eleinte a szemét dörzsölgette, amikor pl. zavarban volt. A védőnő erre azt mondta, hogy semmi baj a gyerekkel, biztosan viszket neki. Nekem viszont feltűnt, hogy bizonyos helyzetekben csinálja. Másfél éve szinte minden nap nyögdécsel. Ha a figyelmét teljesen le tudjuk kötni, akkor nem. Ezek a nyögdécselések is bizonyos helyzetekben jönnek elő. Napi rendszerességgel. Megkérdeztük tőle, hogy miért csinálod? Azt mondja, hogy mert szeretek nyögdécselni. Vagy: Nem tudom.
3 évesen (szeptembertől) óvodás lett, könnyedén beilleszkedett, de ha zavarban van, akkor forgatja a szemeit. Az óvónő megkérdezte tőlem, hogy ezt miért csinálja a kislányom. Ő nem sírt beszoktatáskor, nem pisil be, és így mutatta, hogy zavarban van. Azóta ez a szemforgatás is csökkent, itthon teljesen abba is maradt.
Indokoltnak tartja-e a kislányom kivizsgálását, vagy rossz szokásai vannak, amik majd abbamaradnak?
Köszönettel:
Szilvia

- Biogigi
Biogigi
2012-04-05 11:25:38

Kedves Zsanett!
Kisfiam ebben a hónapban lesz négy éves. 2 éves kora óta kisebb szünetekkel dadog. Eleinte "élettanikét" kezeltük, de mivel elhúzódott felkerestünk szakembert, aki egyelőre türelemre intett, mert az anamnézisben nem találta egyértelmű okát. Kb. 6 hete e légúti betegség után elkezdődött a rendszeres, igen gyakori torokköszörülés, amit megnézettünk gégésszel, allergológussal, de nem találták okát, azt mondták rögzült, majd leszokik róla. Jellemző még a túlzott tökéletességre törekvés, néha gyakori kézmosás. Külön-külön nem aggasztanának ezek a tünetek túlzottan, de így együttesen némi szorongással töltenek el. Ön szerint érdemes szakambulanciát felkeresnünk, vagy próbáljunk türelemmel lenni, hátha elmaradnak a tünetek? Köszönöm: Ildikó

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

Rólam

Támogatom a Vadaskert Gyermek- és Serdülőpszichiátriai intézmény működtetését, amely a gyermekek orvosi, pedagógiai-iskolai, oktatási és szociális problémáit egy intézményen belül igyekszik megoldani, és ezzel megteremteni a gyógyító rehabilitáló munka korszerű modelljét. Támogatom azokat a törekvéseket, melyek a területi ellátásban az orvosi-gyógyítói és az oktató-nevelő szakemberek munkáját a segítségre szoruló gyermek érdekében összehangolják.

Blogroll

  • Nincsenek kedvenc blogok

Kedvenc szerzők


http://rss.tourette.blogter.hu/

4Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet